Mięso ze sklonowanych świń i krów niedługo na półkach

goniec.net 1 dzień temu

Kanadyjczycy będą mogli niedługo spożywać produkty pochodzące od klonowanego bydła i świń, nie zdając sobie z tego sprawy, ponieważ Health Canada podejmuje działania mające na celu zniesienie obowiązku etykietowania.

W zeszłym roku agencja zaproponowała usunięcie z listy „nowatorskiej żywności” żywności pochodzącej z klonowanych krów i świń, uzyskanych metodą transferu jądra komórki (SCNT), oraz ich potomstwa, argumentując, iż opinia naukowa wskazuje, iż taka żywność jest „tak samo bezpieczna, jak żywność pochodząca od zwierząt hodowanych tradycyjnie”.

Wykluczenie tych produktów z kategorii „nowatorskiej żywności” eliminuje wymóg przeprowadzania obowiązkowych ocen bezpieczeństwa przed wprowadzeniem produktu do obrotu oraz konieczność przekazywania przez sprzedawców szczegółowych informacji ministrowi zdrowia do zatwierdzenia przed sprzedażą, co jest wymogiem określonym w kanadyjskich przepisach dotyczących żywności i leków.

Klonowanie zwierząt to proces polegający na stworzeniu genetycznego bliźniaka zwierzęcia wyjściowego. Polega on na utworzeniu zarodka poprzez zastąpienie jądra komórkowego niezapłodnionej komórki jajowej samicy jądrem komórkowym komórki somatycznej (nierozrodczej) innego zwierzęcia. Zarodek jest następnie transferowany do matki zastępczej, gdzie rozwija się aż do narodzin.

Hodowcy zwierząt gospodarskich stosują klonowanie w celu tworzenia kopii zwierząt o pożądanych cechach, na przykład odporności na choroby lub jakości mięsa lub mleka, – wynika z informacji Health Canada.

Nie jest jasne, czy nowa polityka weszła w życie, ponieważ żywność, o której mowa, nie będzie już musiała być odpowiednio oznakowana, a w zawiadomieniu Health Canada z dnia 26 marca 2024 r. o proponowanej polityce nie podano żadnej daty wdrożenia.

Klony zwierząt SCNT i ich potomstwo są uważane za „nowatorskie” organizmy żywe zgodnie z kanadyjską ustawą o ochronie środowiska, co oznacza, iż ​​podlegają one wymogom oceny przedprodukcyjnej i importowej zgodnie z przepisami dotyczącymi zgłaszania nowych substancji . Ministerstwo Zdrowia Kanady poinformowało w zeszłym roku, iż współpracuje z Ministerstwem Środowiska Kanady w celu zaproponowania zwolnienia klonów bydła i trzody chlewnej z tych wymogów.

Kanadyjski dostawca wieprzowiny duBreton podniósł alarm w sprawie nadchodzących zmian w polityce, twierdząc, iż zniesienie obowiązku etykietowania zmniejszy przejrzystość dla Kanadyjczyków.

„Konsumenci mają prawo sami decydować” – stwierdza dyrektor generalny Vincent Breton w komunikacie prasowym z 3 listopada , dodając, iż „zmiana definicji nowej żywności oznacza, iż ​​dopóki nie będzie ona oznaczona jako organiczna, nie będzie sposobu na odróżnienie marek, które wspierają klonowanie zwierząt, od marek, które tego nie robią”.
„Ludzie chcą i zasługują na to, żeby to wiedzieć” – dodał.

Idź do oryginalnego materiału