Puchate kajzerki z serka wiejskiego. Dużo lepsze niż drożdżowe

g.pl 7 godzin temu
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie to postaw na domowe kajzerki. Przepis jest banalnie prosty i szybki. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie chwilę i już po kilkunastu minutach możesz cieszyć się niebywałą chrupkością i niebanalnym smakiem.
Przepisy na domowe bułeczki zwykle bazują na drożdżach, które potrzebują czasu i odpowiednich warunków, aby wyrosnąć. W poniższym przepisie jest inaczej. Ciasto na kajzerki przygotowujemy z serka wiejskiego, dzięki czemu bułeczki są bardzo sycące i pełne białka.

REKLAMA







Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży



Przepis na bułki kajzerki z serka wiejskiego. Zacznij od przygotowania składników
Jak każdą recepturę, tak również nasz prosty przepis na bułki kajzerki zaczynamy od przygotowania składników. Puszyste i chrupiące bułeczki dla całej rodziny zrobisz z następujących produktów:

400 g serka wiejskiego
400 g mąki
2 jajka
40 ml oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
1 łyżka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
40 g siemienia lnianego
garść ziaren słonecznika lub dyni (do posypania bułeczek)



Przepis na kajzerki krok po kroku. Przygotuj ekspresowe ciasto
Ciasto z naszego przepisu na kajzerki przygotowuje się w trymiga. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją:

Serek wiejski przekładamy do miski (nie ma potrzeby odsączać - produkt wykorzystujemy w całości)
Dodajemy olej i jajka
Blendujemy do uzyskania jednolitej masy
Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i siemię lniane
Zagniatamy ciasto do połączenia składników (ciasto będzie miało klejącą konsystencję)

Jak upiec kajzerki? Domowe pieczywo na śniadanie to smak i satysfakcja
Przygotowane zgodnie z powyższą recepturą ciasto dzielimy na 6-8 równych części. Każdą z nich formujemy w kształt kuli i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczamy i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Jak upiec kajzerki z serka wiejskiego? Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół) i wstawiamy blachę z bułeczkami. Po 20 minutach skórka powinna być złocista - to znak, iż nasze bułeczki są gotowe.



Kajzerki na dobry początek dnia. Jak podać?
Domowe kajzerki z serka wiejskiego można zaserwować w tradycyjny sposób - z masłem, wędliną i serem żółtym. Świetnie sprawdzi się również jajko sadzone i plastry awokado. Miłośnicy śniadania na słodko na pewno ucieszą się ze świeżej kajzerki posmarowanej dżemem owocowym.


Domowe kajzerki w wersji mocno ziołowej. Podkręć smak samodzielnie zrobionego pieczywa
Powyższy przepis na domowe kajzerki można dowolnie modyfikować, aby uzyskać smak, który najbardziej trafia w nasz gust. Opcjonalnie można przygotować wersję ziołową - wystarczy dodać do ciasta odrobinę suszonego oregano, bazylii i tymianku. Pieczywo uzyska bogatszy smak, a jego zapach będzie unosił się w całym domu.
Zobacz też: Dżem znowu wyszedł wodnisty? Jak go zagęścić? To wcale nie jest trudne. I nie trzeba iść do sklepu
Idź do oryginalnego materiału