Mięciutkie rogaliki drożdżowe

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka.
Szklanka to pojemność 250ml.

  • 550 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • jajko + jedno jajko do posmarowania
  • 130 g masła
  • 90 cukru
  • duża szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 25 g drożdży świeżych (ewentualnie 7g suszonych)
  • 200g nadzienia: ulubione powidła, marmolada, dżem lub czekolada

Kaloryczność rogalików: 170 kcal.
Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut.
Czas pieczenia rogalików: 20 minut.

Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą.

Krok 1. Przygotowuję rozczyn.

Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście od przygotowania rozczynu. W tym celu 25g drożdży wkruszam do kubka, dodaję pół szklanki letniego mleka oraz łyżeczkę cukru i łyżkę mąki ( z ilości podanej w składnikach dlatego najlepiej na początku wszystko odważyć). Mieszam zaczyn i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn urośnie i z pewnością spieni się.

Krok 2. Przygotowuję ciasto.

Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaje cukier, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.

Do mąki wlewamy przygotowany rozczyn i mieszam do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiam oczywiście na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Każdą wałkuję na okrąg i dzielę na 8 części. Najpierw dzielę na 4 ćwiartki, a następnie każdy kawałek na pół, jak na załączonym poniżej zdjęciu.

Na szerszą część wyciętego trójkąta kładę odrobinę marmolady i zwijam rogaliki jak na poniższych zdjęciach. Za pierwszym razem czynność prawdopodobnie może wydawać się trudna. Zapewniam, iż zawijanie rogali jest bardzo proste.

Rogaliki zawijam zaczynając oczywiście od szerszej części ku szpiczastej końcówce. Podczas zwijania końcówkę staram się zwijać pod spodem rogala, aby po upieczeniu nie odstawała. Opisaną metodą zawijamy pozostałe rogaliki.

Krok 3. Piekę mięciutkie rogaliki.

Rogaliki układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowuję oczywiście odstępy pomiędzy nimi, ponieważ drożdżowe rogaliki urosną w trakcie pieczenia.

W miseczce mieszam jedno jajko i odrobinę mleka, smaruję tym rogaliki, aby ładnie błyszczały po upieczeniu. Na wierzch posypuję cukrem waniliowym. Możesz oczywiście pominąć smarowanie jajkiem i posypywanie cukrem, gdyż nie są to obowiązkowe zalecenia.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C oczywiście z opcją grzałek góra i dół, aż rogale pięknie się zrumienią. Po wyjęciu pierwszej porcji rogalików, wkładam do pieczenia następne. Otrzymuję bardzo mięciutkie, pulchne rogaliki drożdżowe. Są naprawdę rewelacyjne. Gorąco polecam.

Idź do oryginalnego materiału