Maryla Rodowicz chce być jak Magda Gessler? Pokazuje, jak gotować

pysznosci.pl 1 rok temu

Od dzisiaj Maryla Rodowicz nie będzie ci się kojarzyła już tylko z sylwestrem na żywo i starymi hitami polskiej piosenki. A wszystko dlatego, iż piosenkarka z impetem wpadła na kulinarną scenę i pokazała między innymi, jak przyrządza łososia. Pieczona ryba Maryli Rodowicz zachwyca smakiem i wyglądem, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Autorka hitów takich jak „Małgośka” czy „Niech żyje bal” to kobieta wielu talentów. Rodowicz od jakiegoś czasu pracowała nad nowym programem kulinarnym „Gotuj z Marylą”, a pierwsze kroki stawia na… TikToku. Wiecznie młoda artystka zachwyca internautów nie tylko przepisami, ale również poczuciem humoru i luźną atmosferą panującą podczas jej pokazów gotowania.

@marylarodowicz Zaraz za#czynamy gotowanie z Marylą czyli ze #mną. #gotujzmaryla #dc #trend #smacznie ♬ Chemia Nowej Ery – Polskie Hity Internetu

Pieczona ryba Maryli Rodowicz to prosty przepis na zapiekanego ze śmietaną i przyprawami łososia. Taka potrawa posmakuje każdemu, a według nas, mogą się do niej przekonać choćby ci, którzy za rybami nie przepadają. Zobacz recepturę, a później sam oceń, jak prezentuje się na talerzu. To doskonała okazja do włączenia do diety trochę urozmaicenia, a przy okazji dużej dawki kwasów omega-3.

Pieczona ryba Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • świeży koperek
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek i ułóż w nim oczyszczony i przekrojony na pół filet z łososia. Dopraw sokiem z limonki i równomiernie obsyp czerwonym pieprzem.

Koperek pokrój i wyłóż na wierzch łososia. Sos sojowy wymieszaj ze śmietaną i wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj jeszcze kilka łyżek masła. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut – to optymalny czas do tego, żeby łosoś nie wyszedł suchy, a mięciutki i rozpływający się w ustach. Pozostaje już tylko jeść. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten — na potrawkę z kurczaka w kruchym cieście.

Idź do oryginalnego materiału