Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w formie dużych, cylindrycznych rurek. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "canna", które znaczy "trzcina" lub właśnie "rurka". Taki makaron jest przeznaczony do nadziewania, najczęściej mięsem, serem (np. ricottą), szpinakiem lub warzywami, i zapiekania w sosie, zwykle pomidorowym albo beszamelowym. Koniecznie z serem na wierzchu.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem
Dziś poznacie dwa przepisy na cannelloni: klasyczne, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym oraz zielone, ze szpinakiem i serem ricotta. Przygotowując danie według pierwszego przepisu można pominąć gotowanie beszamelu i posłużyć się gotowym sosem ze sklepu (wtedy potrzeba 400-500 ml), ale samodzielnie zrobiony na pewno będzie smakował dużo, dużo lepiej. Pamiętajcie, iż do cannelloni potrzebujecie naczynia żaroodpornego.
Składniki na farsz do cannelloni:
300 g mielonego mięsa (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
1 mała cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżka oliwy
200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
sól, pieprz, oregano, bazylia (do smaku)
50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka (ciepłego)
szczypta gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
12 rurek cannelloni (surowe)
garść startego sera (np. mozzarella, gouda, parmezan) na wierzch
masło do posmarowania formy
Cannelloni z mięsem przepis krok po kroku
Farsz - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.
Dodaj mięso mielone i smaż do zrumienienia.
Wlej na patelnię passatę i duś wszystkie składniki ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Na koniec dodaj ser i wymieszaj. Odstaw farsz do przestygnięcia.
Sos beszamelowy - sposób przygotowania:
W rondelku rozpuść masło.
Dodaj mąkę i energicznie mieszaj (powstanie jasna zasmażka).
Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy sos powinien być gładki i dość rzadki.
Nadziewanie i zapiekanie cannelloni:
Rurki nadziewaj mięsnym farszem (najłatwiej użyć rękawa cukierniczego lub łyżeczki).
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i na dnie wylej trochę beszamelu.
Ułóż nadziane rurki w naczyniu i polej je resztą sosu beszamelowego (dokładnie, tak aby wszystkie rurki były przykryte), a następnie posyp wierzch tartym serem.
Przykryj danie folią aluminiową i piecz w 180°C (tryb góra-dół) przez 30 minut.
Po upływie tego czasu zdejmij folię i zapiekaj danie jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się zrumieni.
Cannelloni ze szpinakiem. Przepis na włoski obiad
Pora na cannelloni z sosem szpinakowym.
Składniki:
250 g makaronu cannelloni
400 g świeżego szpinaku
300 g ricotty
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
200 g sosu beszamelowego
100 g startego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż do zarumienienia. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudź.
W misce wymieszaj szpinak z ricottą i 50 g parmezanu.
Nadziewaj rurki cannelloni przygotowaną mieszanką szpinaku i ricotty.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego. Układaj nadziane cannelloni.
Zalej resztą sosu beszamelowego, posyp pozostałym parmezanem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Podawaj gorące, udekorowane świeżą bazylią lub innymi ziołami.