
Pomysłem na danie w sam raz na lato pochwaliło się Gminne Koło Gospodarzy z Górna w powiecie kieleckim. Panowie zostali nagrodzeni za przepis na małosolny chłodnik gospodarza, czyli zupę ogórkową w letniej wersji.
Składniki: 300 g ogórków małosolnych, 500 ml kwasu z ogórków, 4 przepiórcze jaja, ząbek czosnku, szklanka śmietany, szklanka zsiadłego mleka, koper, szczypior, cukier, sól.
Sposób przygotowania: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać kwasem z ogórków i gotować przez kilka minut. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i dodać do wywaru ogórkowego. Odłożyć wywar do ostygnięcia. Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać i wlać do schłodzonego wywaru. Dodać dużą ilość koperku i szczypiorku. Przyprawić solą i cukrem. Danie podawać z pełnoziarnistym chlebem, masłem i ugotowanym przepiórczym jajkiem.
Przepis podało: Gminne Koło Gospodarzy z Górna.