Małosolny chłodnik gospodarza

radiokielce.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: 29.09.2024. Ciekoty. Festiwal Smaki Babiego Lata / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce


Pomysłem na danie w sam raz na lato pochwaliło się Gminne Koło Gospodarzy z Górna w powiecie kieleckim. Panowie zostali nagrodzeni za przepis na małosolny chłodnik gospodarza, czyli zupę ogórkową w letniej wersji.

Składniki: 300 g ogórków małosolnych, 500 ml kwasu z ogórków, 4 przepiórcze jaja, ząbek czosnku, szklanka śmietany, szklanka zsiadłego mleka, koper, szczypior, cukier, sól.

Sposób przygotowania: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać kwasem z ogórków i gotować przez kilka minut. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i dodać do wywaru ogórkowego. Odłożyć wywar do ostygnięcia. Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać i wlać do schłodzonego wywaru. Dodać dużą ilość koperku i szczypiorku. Przyprawić solą i cukrem. Danie podawać z pełnoziarnistym chlebem, masłem i ugotowanym przepiórczym jajkiem.

Przepis podało: Gminne Koło Gospodarzy z Górna.

Idź do oryginalnego materiału