Domowe, pyszne przetworów z owoców są idealne na zimę, można je wykorzystać do rozmaitych przepisów — na świątecznym stole na pewno się przydadzą. Początkiem jesieni w ogrodach dojrzewa sporo owoców. Jednak kilka osób sięga po jasne winogrona, głównie ze względu na sporą wodnistość.
Dżem z białych winogron — wartości odżywcze
Winogrona, szczególnie jasne świetnie sprawdzą się na słodkie dżemy, te owoce są pyszne, zdrowe i wcale nie wymagają obieranie czy usuwania pestek — chyba iż są one bardzo duże. Jednak wiele odmian białych winogron jest bezpestkowych, szczególnie te rosnące w ogrodach. Co prawda jest zdecydowanie mniej znany niż dżem truskawkowy czy jabłkowy, ale podobnie jak one świetnie nadaje się do naleśników czy też ciast. Można z powodzeniem ustawić go przy desce serów, do których będzie idealnie pasował. Winogrona dobrze łączą się także z mięsem, szczególnie czerwonym. Taki dżem na pewno przyda się w domowej spiżarni.
Poza tym w białych winogronach znajdziemy sporo mikroelementów, wspierających zdrowie organizmu m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, a także potas, żelazo i magnez. Owoce te są dobrym źródłem antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, odpowiadającymi m.in. za szybsze starzenie się skóry. Taki domowy dżem jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy, ponadto wbrew pozorom, pomimo sporej wodnistości tych owoców przetwory z nich nie wymagają sporego nakładu pracy, aby wyszły gęste i smaczne.
Sprawdź także: Zbierz w ogrodzie i zrób sok. To bomba witaminowa, o której mało kto wie
Jak przygotować dżem z białych winogron?
Zarówno białe, jak i ciemne winogrona można z powodzeniem wykorzystać do przetworów, jednak w przypadku tych pierwszych, szczególnie z ogródka, warto dodawać mniej cukru. Jasne winogrona zwykle są dużo słodsze, więc nie potrzebują nadmiernego dosłodzenia. Poza tym przygotowuje się je w taki sam sposób. Tak więc jeżeli masz w domu ciemne winogrona, to również możesz skorzystać z poniższego przepisu, pamiętaj jedynie, aby dodać nieco więcej cukru.
Przepis na dżem z białych winogron — przygotuj następujące składniki:
- 2 kg jasnych winogron
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu lub garść goździków
- 2 limonki lub cytryny
Owoce należy dokładnie opłukać, jeśli mają twarde, większe pestki to warto je usunąć. Winogrona z cukrem, przyprawą oraz sokiem z limonki (można dodać także startą skórkę) należy przełożyć do garnka. Następnie wymieszać i zagotować — ważne, aby go nie przykrywać. Kiedy winogrona puszczą sok, należy zmniejszyć ogień i gotować przez ok. godzinę, aż zgęstnieją. Następnie przekładać do słoików i szczelnie zamknąć. Można je dodatkowo pasteryzować przez 10 minut.
Zobacz też:
To najlepsza śmietana do zupy grzybowej. Podkreśla smak i konsystencję
Robisz to z pieczarkami przed smażeniem? To dlatego kiepsko smakują
Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku















