Makłowicz odradza dodawanie tego warzywa do rosołu. Polacy często to robią

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pixabay


Rosół z ziemniakami? Robert Makłowicz mówi wprost, iż tego nie toleruje. Uważa, iż o wiele smaczniejszą opcją jest spożywanie ulubionej przez Polaków zupy z makaronem lub ryżem.

Rosół z ziemniakami? Makłowicz zdecydowanie odradza

Roberta Makłowicza z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Jego program był chętnie oglądany przez Polaków. Teraz równie chętnie odwiedzają jego kanał w serwisie YouTube czy inne profile w mediach społecznościowych. Nie jest tajemnicą, iż ten znany kulinarny ekspert lubuje się nie tylko w tradycyjnej kuchni, ale i w odkrywaniu całkiem nowych smaków oraz w eksperymentowaniu. Jednak dodawanie ziemniaków do rosołu to coś, z czym się nie godzi. Mimo iż jest to dość popularne w niektórych regionach Polski. Co więcej, jego zdaniem w roli dodatku do tej zupy o wiele bardziej sprawdza się po prostu makaron lub ewentualnie ryż.

Pixabay

Przepis na rosół według Roberta Makłowicza

Składniki

  • pół kury rosołowej
  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 litry wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • pół mniejszego selera
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Oczyść mięso, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Następnie wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez około godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu usuwać powstające szumy.

Umyj i obierz warzywa. Cebulkę przypal. Wszystko wrzuć do gotującego się już wywaru. Po około godzinie dopraw rosół solą oraz pieprzem.

Serwuj z wybranymi dodatkami oraz natką pietruszki.

Z jakim dodatkiem rosół smakuje ci najbardziej?

Z kolei jeżeli masz ochotę na deser, wypróbuj przepis na pyszny sernik z trzech składników. Znajdziesz do na naszym kanale w serwisie YouTube.

Idź do oryginalnego materiału