Rosół z ziemniakami? Robert Makłowicz mówi wprost, iż tego nie toleruje. Uważa, iż o wiele smaczniejszą opcją jest spożywanie ulubionej przez Polaków zupy z makaronem lub ryżem.
Rosół z ziemniakami? Makłowicz zdecydowanie odradza
Roberta Makłowicza z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Jego program był chętnie oglądany przez Polaków. Teraz równie chętnie odwiedzają jego kanał w serwisie YouTube czy inne profile w mediach społecznościowych. Nie jest tajemnicą, iż ten znany kulinarny ekspert lubuje się nie tylko w tradycyjnej kuchni, ale i w odkrywaniu całkiem nowych smaków oraz w eksperymentowaniu. Jednak dodawanie ziemniaków do rosołu to coś, z czym się nie godzi. Mimo iż jest to dość popularne w niektórych regionach Polski. Co więcej, jego zdaniem w roli dodatku do tej zupy o wiele bardziej sprawdza się po prostu makaron lub ewentualnie ryż.
Pixabay
Przepis na rosół według Roberta Makłowicza
Składniki
- pół kury rosołowej
- 500 g mięsa wołowego
- 2 litry wody
- 3 średnie marchewki
- 2 niewielkie pietruszki
- pół mniejszego selera
- 1 mały por
- 1 duża cebula
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Oczyść mięso, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Następnie wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez około godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu usuwać powstające szumy.
Umyj i obierz warzywa. Cebulkę przypal. Wszystko wrzuć do gotującego się już wywaru. Po około godzinie dopraw rosół solą oraz pieprzem.
Serwuj z wybranymi dodatkami oraz natką pietruszki.
Z jakim dodatkiem rosół smakuje ci najbardziej?
Z kolei jeżeli masz ochotę na deser, wypróbuj przepis na pyszny sernik z trzech składników. Znajdziesz do na naszym kanale w serwisie YouTube.