Makłowicz gotował na scenie w Rzeszowie. Drugi dzień Karpat Na Widelcu za nami [ZDJĘCIA]

rzeszow24.info 2 godzin temu
Zdjęcie: Makłowicz w Rzeszowie | foto Gabriela Bembenek


W niedzielę, 22 września, Rzeszów po raz kolejny stał się stolicą karpackich smaków i tradycji podczas drugiego dnia festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu 2025. Wydarzenie przyciągnęło licznych mieszkańców i turystów na rzeszowski Rynek oraz okoliczne ulice, oferując wyjątkowe połączenie kuchni regionalnej, muzyki i kultury.

Korowód kucharzy

Dzień rozpoczął się barwnym korowodem kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych, który przeszedł spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki na Rynek. Towarzyszyła mu energetyczna muzyka zespołu Dirty Horns, nadając całemu wydarzeniu radosny i żywy charakter.

https://rzeszow24.info/imprezy/ksw-110-w-rzeszowie-coz-to-byl-za-wieczor-zdjecia/jSTheXWvgZM4V9VhEs1T

Wszystko w rytmach folku i smakach Karpat

Przez cały dzień na placu za Ratuszem odbywały się występy regionalnych zespołów pieśni i tańca, a najmłodsi mogli wziąć udział w warsztatach artystycznych „Sztuka na widelcu”, prowadzonych przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie. Wzdłuż Rynku i pobliskich ulic, takich jak Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja czy pl. Farny, rozstawiono stoiska z lokalnymi przysmakami, rękodziełem i produktami regionalnymi.

Robert Makłowicz gotował na Rynku w Rzeszowie

Centralnym punktem drugiego dnia festiwalu był pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza kulinarnego i podróżnika, który od lat promuje polską kuchnię i regionalne tradycje kulinarne.

Festiwal zakończył się o godzinie wieczorem, kiedy to ogłoszono wyniki konkursów „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO – smak tradycji i natury”. Impreza już teraz pozostawia w pamięci uczestników niezapomniane doznania kulinarne i artystyczne.

Idź do oryginalnego materiału