W przedświątecznym ferworze pasta na obiad to najszybsze danie, jakie mogę stworzyć bez trudu. Zostały mi resztki wędzonego łososia, a w zamrażalce znalazłam zielony groszek. Pomyślałam więc, iż to idealna okazja, by przygotować szybki obiad. Pasta na obiad, czy po prostu po polsku makaron, to jedno z dań, które najczęściej gotuję – zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi.
Szybko, smacznie i tanio – pasta na obiad w 15 minut!
Zawsze mam pod ręką makaron, a gdy czas mi pozwala, zdarza się, iż przygotowuję go od podstaw. Dzisiaj jednak, w przedświątecznym ferworze, postawiłam na kupny makaron tortiglioni . Jego rurkowata forma idealnie pasuje z kremowymi sosami, a przygotowanie posiłku zajmuje dosłownie chwilę.
Choć w smaku różnice między makaronami są niewielkie, ich zdolność do wchłaniania sosu zależy już bezpośrednio od kształtu. Tortiglioni w moim daniu okazało się strzałem w dziesiątkę – subtelne, ale wyraziste w połączeniu z łososiem i groszkiem. To kolejny dowód na to, iż proste składniki we właściwym zestawieniu mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Tortiglioni to pasta, która przypomina rigatoni. jeżeli więc nie natrafiliście jeszcze na ten makaron to z powodzeniem możecie go zastąpić rigatoni, czy choćby penne.
Podstawą tego dania jest kremowy sos serowy, który przygotowałam na bazie kremowego serka, parmezanu i śmietanki oraz doprawiłam otartą skórką i sokiem z cytryny. Cytryna nie tylko podkreśliła smak łososia, ale także dodała lekkości całemu daniu. Groszek, który znalazłam w zamrażalce, gwałtownie ugotowałam i wymieszałam z makaronem, tworząc piękny kontrast kolorów – delikatna zieleń świetnie komponowała się z różowym łososiem.
Gotuj z pasją, jedz z przyjemnością – makaron to zawsze dobry pomysł!
Przygotowanie tego obiadu zajęło mi zaledwie 15 minut, a efekt był na tyle satysfakcjonujący, iż poczułam się, jakbym gotowała coś znacznie bardziej wyszukanego. Uwielbiam takie szybkie rozwiązania, które pozwalają mi zaoszczędzić czas, a jednocześnie sprawiają, iż rodzina jest zachwycona obiadem. Pasta and basta!
Pasta na obiad z łososiem i groszkiem
DrukujSkładniki:
400 g łososia wędzonego na ciepło
1 duża cebula
1 łyżka masła
150 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia
300 ml śmietanki, 36% tł.
50 g startego parmezanu
200 g zielonego groszku, mrożonego
1 łyżka suszonego kopru
1 łyżka świeżej mięty pieprzowej, drobno posiekanej
1 łyżeczka suszonych płatków chili
sól i czarny pieprz do smaku
sok i otarta skórka z małej cytryny
400 g makaronu rurkowego np.
Przygotowanie:
- Ugotować makaron al dente. Odcedzić i zachować 1 szklankę wody od gotowania.
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wlać śmietankę, dodać serek i parmezan oraz koper i przyprawy. Gotować sos, aż sery się rozpuszczą, a sos stanie się kremowy.
- Dodać groszek do sosu i gotować 5 minut. Następnie dodać makaron, kawałki łososia, sok i otartą skórkę z cytryny , pokrojoną miętę i wymieszać. Gotować sos przez 3 minuty.
- Przełożyć makaron do misek i posypać startym parmezanem oraz posypać płatkami chili. Smacznego!