Makaron to zawsze dobry pomysł!

codojedzenia.pl 4 dni temu

W przedświątecznym ferworze pasta na obiad to najszybsze danie, jakie mogę stworzyć bez trudu. Zostały mi resztki wędzonego łososia, a w zamrażalce znalazłam zielony groszek. Pomyślałam więc, iż to idealna okazja, by przygotować szybki obiad. Pasta na obiad, czy po prostu po polsku makaron, to jedno z dań, które najczęściej gotuję – zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi.

Szybko, smacznie i tanio – pasta na obiad w 15 minut!

Zawsze mam pod ręką makaron, a gdy czas mi pozwala, zdarza się, iż przygotowuję go od podstaw. Dzisiaj jednak, w przedświątecznym ferworze, postawiłam na kupny makaron tortiglioni . Jego rurkowata forma idealnie pasuje z kremowymi sosami, a przygotowanie posiłku zajmuje dosłownie chwilę.

Choć w smaku różnice między makaronami są niewielkie, ich zdolność do wchłaniania sosu zależy już bezpośrednio od kształtu. Tortiglioni w moim daniu okazało się strzałem w dziesiątkę – subtelne, ale wyraziste w połączeniu z łososiem i groszkiem. To kolejny dowód na to, iż proste składniki we właściwym zestawieniu mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Tortiglioni to pasta, która przypomina rigatoni. jeżeli więc nie natrafiliście jeszcze na ten makaron to z powodzeniem możecie go zastąpić rigatoni, czy choćby penne.

Podstawą tego dania jest kremowy sos serowy, który przygotowałam na bazie kremowego serka, parmezanu i śmietanki oraz doprawiłam otartą skórką i sokiem z cytryny. Cytryna nie tylko podkreśliła smak łososia, ale także dodała lekkości całemu daniu. Groszek, który znalazłam w zamrażalce, gwałtownie ugotowałam i wymieszałam z makaronem, tworząc piękny kontrast kolorów – delikatna zieleń świetnie komponowała się z różowym łososiem.

Gotuj z pasją, jedz z przyjemnością – makaron to zawsze dobry pomysł!

Przygotowanie tego obiadu zajęło mi zaledwie 15 minut, a efekt był na tyle satysfakcjonujący, iż poczułam się, jakbym gotowała coś znacznie bardziej wyszukanego. Uwielbiam takie szybkie rozwiązania, które pozwalają mi zaoszczędzić czas, a jednocześnie sprawiają, iż rodzina jest zachwycona obiadem. Pasta and basta!

Pasta na obiad z łososiem i groszkiem

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 min. Czas gotowania: 10 min. 10 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

400 g łososia wędzonego na ciepło

1 duża cebula

1 łyżka masła

150 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia

300 ml śmietanki, 36% tł.

50 g startego parmezanu

200 g zielonego groszku, mrożonego

1 łyżka suszonego kopru

1 łyżka świeżej mięty pieprzowej, drobno posiekanej

1 łyżeczka suszonych płatków chili

sól i czarny pieprz do smaku

sok i otarta skórka z małej cytryny

400 g makaronu rurkowego np.

Przygotowanie:

  1. Ugotować makaron al dente. Odcedzić i zachować 1 szklankę wody od gotowania.
  2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wlać śmietankę, dodać serek i parmezan oraz koper i przyprawy. Gotować sos, aż sery się rozpuszczą, a sos stanie się kremowy.
  3. Dodać groszek do sosu i gotować 5 minut. Następnie dodać makaron, kawałki łososia, sok i otartą skórkę z cytryny , pokrojoną miętę i wymieszać. Gotować sos przez 3 minuty.
  4. Przełożyć makaron do misek i posypać startym parmezanem oraz posypać płatkami chili. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału