Jakie mięso dać do bigosu? Tego nigdy nie wrzucaj do garnka. Zepsuje smak całego dania

g.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/Artur Henryk Bialosiewicz


Jakie mięso do bigosu będzie najlepsze? To jeden z głównych składników, dlatego od niego w dużej mierze zależy czy danie będzie aromatyczne i smaczne. Sprawdź, które rodzaje najbardziej pasują do tej staropolskiej potrawy, a z których lepiej zupełnie zrezygnować.
Bigos to jedno z najsmaczniejszych polskich dań, uwielbiane nie tylko w naszym kraju, ale też za granicą. Jest aromatyczny i pożywny, dlatego wiele osób chętnie przygotowuje tę potrawę na Boże Narodzenie. Bigos można serwować zarówno na Wigilię, jak i na pierwszy lub drugi dzień świąt. To świetny pomysł na treściwy i smaczny posiłek, ale pod warunkiem, iż będziemy się trzymać tradycyjnego przepisu. Jednym z podstawowych składników jest mięso. Jakiego najlepiej użyć?


REKLAMA


Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad


Jakie mięso do bigosu z kiszonej kapusty? Kurczak nie jest najlepszym pomysłem
Dużą zaletą tej potrawy jest możliwość modyfikowania przepisu według własnych upodobań. Podstawę bigosu stanowi drobno szatkowana kiszona i biała kapusta, grzyby, bakalie lub śliwki oraz mięso. Jego wybór jest jedną z najistotniejszych kwestii podczas gotowania. Kucharze zalecają, aby nie poprzestawać na jednym rodzaju. To właśnie różnorodność mięs sprawia, iż bigos jest treściwy i bardzo aromatyczny. Wiele osób, chcąc nieco "odciążyć" to danie, stawiają na chude mięsa, takie jak kurczak, kaczka lub indyk. Czy to rzeczywiście dobry pomysł? Nie do końca. Przygotowując bigos trzeba wziąć pod uwagę fakt, iż to danie gotuje się bardzo długo. Powinno spędzić choćby kilka godzin na kuchence, by uzyskać odpowiedni smak i konsystencję. Z tego względu chude mięso nie będzie najlepszym wyborem. Przyrządza się je stosunkowo szybko, więc po dłuższym czasie na ogniu może zrobić się suche i nieapetyczne. Na jaką alternatywę lepiej postawić?
Zobacz też: Ile czasu gotować bigos? Jeden dzień to za mało. Lepiej nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę


Składniki do bigosu. Jakie mięso wybrać?
W przypadku bigosu lepiej postawić na cięższe, tłuste mięsa. Doskonałym pomysłem będzie wieprzowina, najlepiej ta pochodząca z łopatki lub karku. Tłuste fragmenty zapobiegną wysuszaniu się mięsa, a przy okazji nasycą całą potrawę. Niektórzy twierdzą jednak, iż wieprzowina nie jest szlachetnym mięsem. Wówczas wolą postawić na wołowinę. Rzeczywiście ona również nadaje się do bigosu, ale tylko jeżeli użyjemy pręgi wołowej i podgardla. Warto jednak dodać odrobinę wieprzowiny, na przykład kawałek pokrojonego boczku. Ciekawym wyborem będzie też dziczyzna. Z pewnością zaskoczy twoich gości, a przy okazji podkreśli staropolskie pochodzenie bigosu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału