Makaron jest jednym z najbardziej powszechnych i uniwersalnych produktów spożywczych, który gości w kuchni niemal każdego kraju. Większości kojarzy się jednak z włoską kuchnią, która pełna jest rozmaitych dań z pastą w roli głównej. Sprawdza się bowiem w połączeniu z licznymi sosami, a także dodatkami takimi jak mięso, sery, owoce morza czy też warzywa. Dobrze więc wiedzieć, jak ugotować go we adekwatny sposób, aby był lekki i sprężysty, a nieklejący.
Gotowanie makaronu — popularne metody nie zawsze się sprawdzają
Makaron i jego rozmaite rodzaje, takie jak nitki, świderki, penne czy spaghetti to podstawa wielu smakowitych potraw. Aby te w pełni cieszyły swoim smakiem, wymagają odpowiednio ugotowanego i sprężystego makaronu. Niestety nie zawsze się to udaje, przez co w rezultacie otrzymujemy masę zbitych klusek.
Najpopularniejszym sposobem na radzenie sobie z tym kłopotem jest przepłukiwanie ugotowanego makaronu zimną wodą. Niestety nie jest to metoda bez wad. Owszem makaron przepłukany zimną wodą przestaje się sklejać, ale jednocześnie traci cenną skrobię, która odpowiada za smak, konsystencję i prawidłowe połączenie z sosem. Kosztem nieklejącego się makaronu, tracimy więc aromat i smak potrawy.
Z pomocą nadchodzi więc kolejny, dość popularny trik na uniknięcie sklejenia się makaron, jakim jest dodawanie oleju do gotującej wody. Ten tworzy na powierzchni makaronu tłustą warstwę, która utrudnia połączenie i wchłonięcie się sosu, przez co potrawa nie tworzy spójnej potrawy. To zdecydowanie nie smakuje, tak jak powinno, przez co wielu restauratorów odradza ten popularny trik z dodatkiem oleju.
Zobacz także: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki
Co zrobić, żeby makaron się nie skleił? To prostsze niż myślisz
Na szczęście istnieją sposoby na uzyskanie sprężystego i niesklejonego makaronu, które nie wpływają na jego smak oraz finalny odbiór potrawy. Wystarczy pamiętać o kilku kwestiach, aby makaron był idealnie ugotowany i sypki, gotowy do podania.
Ważna jest odpowiednia ilość wody, najlepiej w stosunku 1 litr wody na 100 g makaronu. Ten prosty trik sprawi, iż makaron będzie miał wystarczającą przestrzeń, by się swobodnie gotować i nie przyklejać do siebie. Zadba o to również regularne mieszanie, zwłaszcza w trakcie pierwszych minut gotowania. Dzięki temu makaron nie będzie przywierać do dna garnka i do siebie nawzajem.
Ponadto najważniejszy jest moment wrzucania makaronu do wody. Najlepiej, aby była to wrząca woda, gdyż zapobiega to nierównomiernemu rozmiękczaniu się struktury. Dodatkowo odrobina soli dodana do wody przed wrzuceniem makaronu nie tylko podbija smak, ale też pomaga zachować makaronowi odpowiednią strukturę.
Co jeszcze jest ważne w kontekście gotowania makaronu? adekwatny czas, gdyż gotowany za długo staje się miękki i lepki. Dobrze więc przestrzegać czasu podanego na opakowaniu i kończyć gotowanie, gdy makaron jest lekko sprężysty — al dente. W dodatku dobrze go łączyć z sosem od razu po odcedzeniu, co pozwala uniknąć sklejenia się makaronu w jedną, dużą kluskę.
Zobacz też:
Ten obiad zrobisz za 10 zł, a naje się cała rodzina. Wystarczy choćby na dokładkę
Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem
Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem