Makaron jak od najlepszego włoskiego szefa kuchni. Kilka minut i gotowy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szybki i prosty makaron - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: herzhaftundlecker


Panujący na zewnątrz ziąb trochę ci już zbrzydł? Poradźmy coś na to. Wybierz się razem z nami do Włoch! Spokojnie, nie mówimy ci, żebyś rzucał teraz wszystko i zamawiał taksówkę na lotnisko. Na ten moment proponujemy ci kulinarną podróż do Włoch, za sprawą tego przepisu na szybki i prosty makaron z boczkiem, pomidorami i aromatycznymi przyprawami.

Makarony cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Chociaż za ich stolicę uważa się Włochy, to nie mniej spożywa się ich w Chinach, Japonii, czy… Polsce. Nasze wersje pasty są zwykle inspirowane właśnie Italią i do zgłębienia takiego przepisu chcemy cię dzisiaj zaprosić.

Będzie pysznie – to możemy obiecać. Jednocześnie składniki nie postawią twojego portfela w stan zagrożenia, a czas wykonania jest naprawdę ekspresowy. To zresztą jedna z cech makaronów, którą Polacy tak bardzo sobie cenią. Szybki sos, makaron do garnka i obiad dla całej rodziny gotowy. Jakże przydatna sprawa podczas zabieganego dnia, prawda?

Szybki i prosty makaron – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: herzhaftundlecker

Skoro o czasie mowa, przejdźmy do konkretów. Oto przepis.

Szybki i prosty makaron według włoskiej gospodyni

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 150 g boczku
  • 450 g mięsa mielonego
  • 2 papryki
  • 250 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 50 g serka topionego
  • 250 g makaronu muszelek
  • włoskie zioła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy zacznie się wytapiać, dodaj do niego mięso mielone, wymieszaj i smaż około 7 minut. Dopiero po tym czasie dopraw mięso solą i pieprzem.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Szybki i prosty makaron – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: herzhaftundlecker

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Teraz dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę i smaż 4 minuty. Po tym czasie dorzuć również pomidory z puszki. Dopraw solą i włoskimi ziołami. Wymieszaj. Dolej do mieszanki łyżkę wody z gotującego się makaronu i smaż całość kolejne 5-7 minut.

Teraz na tej samej patelni umieść serek topiony i wymieszaj. Kiedy się rozpuści, dodaj do sosu usmażone wcześniej mięso i odcedzony makaron. Wymieszaj, smaż krótką chwilę i gotowe. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału