Mąka szybciej się zepsuje. Nigdy nie kładź jej w tym miejscu

shareinfo.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: mąka


fot. screen Youtube / @SustainableLiving

Bez mąki trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Dodajemy ją praktycznie do wszystkiego – od pierogów, kopytek, ciast, po naleśniki, racuchy czy domowe pieczywo. Dania mączne bez mąki zupełnie straciłyby smak, jak i odpowiednią konsystencję. Niezależnie od tego, czy masz w domu mąkę pszenną, żytnią, graham, kukurydzianą, gryczaną czy wszystkie rodzaje, powinieneś wiedzieć jak je odpowiednio przechowywać. Mąka nie lubi ciepła, wilgoci i dostępu powietrza. Tak ochronisz swoje zapasy przed niekorzystnymi czynnikami!

Mąka pszenna przechowywana w odpowiednich warunkach przetrwa choćby 12 miesięcy, Nie dotyczy to mąki pełnoziarnistej, którą należy zużyć wcześniej (maksymalny czas przechowywania to 6 miesięcy), ponieważ znajdują się w niej niewielkie ilości tłuszczów, które mogą szybciej zapoczątkować procesy psucia się produktu.

Jakie warunki służą mące?

Mąkę po zakupie warto przesypać do suchego słoika lub innego pudełka i umieścić w suchym miejscu. Należy chronić ją przed wilgocią i szkodnikami, np. omacnicą spichrzanką, wołkiem zbożowym czy mklikiem mącznym.

Temperatura panująca w danym miejscu też ma kolosalny wpływ na trwałość mąki.
Lepiej trzymać ją z dala od kaloryfera, pieca czy mikrofalówki. Ciepło przyspiesza psucie się mąki, więc lepiej odsunąć ją od nagrzewających się sprzętów.

Jeśli masz wątpliwości co do świeżości mąki, powąchaj ją. Stęchły zapach to sygnał alarmowy. Wyrzuć mąkę na śmieci, bo może być już spleśniała i nie powstanie z niej żadna pyszna potrawa. Mąki pełnej moli spożywczych lub ich larw też nie próbuj ratować!

Marnowanie żywności to grzech, wiec jeżeli chcesz uniknąć tego typu sytuacji w przyszłości, zapewnij mące prawidłowe warunki przechowalnicze, a poleży choćby rok!

Aby nie dostały się do niej mole kuchenne, umieść w szafce naturalny odstraszacz zapachowy.

Idź do oryginalnego materiału