Łyżka tego dodatku sprawi, iż jajecznica będzie arcykremowa. To sztuczka Gordona Ramsaya

natemat.pl 2 godzin temu
Z jajecznicą jest tak, iż każdy uważa, iż jego przepis na to danie jest najlepszy. Dla jednych będzie to dodatek boczku, dla innych solenie tuż po usmażeniu, ale jedno jest pewne – jajecznica jest najsmaczniejsza, gdy jest kremowa i rozpływa się na kromce chleba. Na to trik ma sam Gordon Ramsay. Będziecie potrzebować produktu, który większość z nas ma w lodówce. Jedna łyżka pod koniec smażenia.


Łyżka tego dodatku zamieni jajecznicę w kremową. Trik Gordona Ramsaya


Chodzi o dodanie do jajecznicy pod koniec smażenia łyżki śmietany. Jak to zrobić, by danie uzyskało odpowiednią konsystencję i smak, a śmietana się nie zważyła? Najpierw skupmy się na składnikach. Potrzebować będziemy:

prawdziwego masła,

3 jajek,

soli i pieprzu,

patelni,

łopatki silikonowej lub drewnianej.


Jajecznica według przepisu Gordona Ramsaya wyróżnia się kremową, aksamitną konsystencją, ale taką uzyskamy tylko wtedy, jeżeli przejdziemy za przepisem krok po kroku. Mistrz kuchni wskazuje, by na patelni rozpuścić masło i jajka wbić bezpośrednio na nie. Bez wcześniejszego mieszania czy miksowania masy.

Radzi, by jajecznicę smażyć na małym ogniu, pamiętać o regularnym mieszaniu i używać do tego silikonowej łopatki, która pozwala nam delikatnie przekładać masę jajeczną bez rysowania patelni i niszczenia struktury jajek.

Ramsay jest zdania, iż idealna jajecznica nie ma nic wspólnego z mocnym ścięciem jajek. Najlepiej by masa była lekko wilgotna, ale przejdźmy do kluczowego dodatku, który podbije smak i ulepszy konsystencję. Jest nim śmietana.

Łyżkę śmietany mamy dodać chwilę przed końcem smażenia, delikatnie wymieszać do połączenia składników i zdjąć jajecznicę z patelni.

Następnie doprawić pieprzem i solą. Dopuszczalnym dodatkiem, który nie zabije smaku jajecznicy jest odrobina szczypiorku. Gęsta śmietana nada jajecznicy maślano-mleczny posmak. Trik jest tak prosty i szybki, iż nieprzetestowanie go byłoby grzechem. Najlepiej taką jajecznicę podawać z chrupiącą grzanką lub świeżym chlebem.

Idź do oryginalnego materiału