Łyżka tego dodatku zamieni jajecznicę w kremową. Trik Gordona Ramsaya
Chodzi o dodanie do jajecznicy pod koniec smażenia łyżki śmietany. Jak to zrobić, by danie uzyskało odpowiednią konsystencję i smak, a śmietana się nie zważyła? Najpierw skupmy się na składnikach. Potrzebować będziemy:
prawdziwego masła,
3 jajek,
soli i pieprzu,
patelni,
łopatki silikonowej lub drewnianej.
Jajecznica według przepisu Gordona Ramsaya wyróżnia się kremową, aksamitną konsystencją, ale taką uzyskamy tylko wtedy, jeżeli przejdziemy za przepisem krok po kroku. Mistrz kuchni wskazuje, by na patelni rozpuścić masło i jajka wbić bezpośrednio na nie. Bez wcześniejszego mieszania czy miksowania masy.
Radzi, by jajecznicę smażyć na małym ogniu, pamiętać o regularnym mieszaniu i używać do tego silikonowej łopatki, która pozwala nam delikatnie przekładać masę jajeczną bez rysowania patelni i niszczenia struktury jajek.
Ramsay jest zdania, iż idealna jajecznica nie ma nic wspólnego z mocnym ścięciem jajek. Najlepiej by masa była lekko wilgotna, ale przejdźmy do kluczowego dodatku, który podbije smak i ulepszy konsystencję. Jest nim śmietana.
Łyżkę śmietany mamy dodać chwilę przed końcem smażenia, delikatnie wymieszać do połączenia składników i zdjąć jajecznicę z patelni.
Następnie doprawić pieprzem i solą. Dopuszczalnym dodatkiem, który nie zabije smaku jajecznicy jest odrobina szczypiorku. Gęsta śmietana nada jajecznicy maślano-mleczny posmak. Trik jest tak prosty i szybki, iż nieprzetestowanie go byłoby grzechem. Najlepiej taką jajecznicę podawać z chrupiącą grzanką lub świeżym chlebem.