W tym momencie w Polsce działa 210 lokali KFC. Codziennie stołują się w nich tysiące Polaków, którzy lubią gwałtownie i w miarę tanio zjeść. I po prostu uwielbiają mięso z kurczaka, a w szczególności kultowe kubełki z Hot Wingsami, czyli skrzydełkami w panierce.
Jakość i kwestie zdrowotne proponowanych przez fast-foodową sieć smakołyków to zupełnie inne sprawa i nie będę się nad tym rozwodzić. Niech każdy sobie je to, co lubi. jeżeli zdecydujemy się wybrać do KFC, to jak rozpoznać, czy dostaliśmy świeżą potrawę?
Jak sprawdzić, czy dostaliśmy świeżego kurczaka z KFC? Już panierka wiele nam "powie"
Jeden z pracowników KFC na kanale "Cała Prawda" zdradził, iż istotny jest kolor panierki i samego kurczaka. jeżeli jest ciemny, to najprawdopodobniej usmażono go na przypalonym oleju lub takim używanym przez dłuższy czas (lub takim z frytek, które smaży się zawsze na lepszym oleju, bo łatwiej to wyczuć), czyli ogólnie mającym gorsze (a choćby szkodliwe) adekwatności.
Jeśli z kolei barwa kurczaka jest jasna i mięso choćby wygląda na niedosmażone, to z kolei akurat... dobry znak. Świadczy o tym, iż olej albo dopiero co był zmieniony lub został przefiltrowany. Jest o tym od 8. minuty filmiku na YouTube niżej.
Portal Pysznosci.pl zweryfikował to też u zaufanej pracownicy KFC. – To akurat prawda, ale też ciemniejszy kurczak może być też po tym, jak się go za długo w maszynie przytrzyma. To jest główny powód – mówiła rozmówczyni.
KFC stara się też zachować wysokie standardy, więc pracownica przyznała, iż zupełnie niedopuszczalne jest tam "przebijanie daty ważności". Mięso musi być świeże i jest to "świętość" podlegająca ciągłym kontrolom. Dlatego bardziej chodzi o to, by wingsy i inne potrawy były smażone na świeżym oleju, a z tym niestety bywa różnie.
Zarówna ona, jak i pracownica z kanału "Cała Prawda" zapewnia, iż najgorszym dniem na wizytę w KFC jest niedziela. Ponoć jest to bardziej nietrafiony pomysł, niż pójście tam w tygodniu po 22:00, kiedy lokal przechodzi w "tryb sprzątania" (i można dostać "zleżany" produkt). W niedzielę nie wpadnie kontrola, a także jest mniejszy ruch, więc trzeba dłużej czekać na zamówienie, bo wtedy "kurczaki nie czekają na gości".