Luksusowy deser Nutella i bita śmietana z kawą to prawdziwe przeżycie dla wszystkich miłośników bogatych i intensywnych smaków. Przygotuj się na to, iż ten deser z Nutellą i kawą gwałtownie podbije Twoje kubki smakowe i stanie się Twoim ulubionym słodkim grzechem.
Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.
Niepowtarzalne ciasto orzechowe z bananami, czekoladą i bitą śmietaną: Krok po kroku
[co_będzie_nam_potrzebne]
- 60 g cukru
- 50 g kakao
- wanilina
- 50 ml oleju
- 120 ml mleka
- 100 g mąki zwykłej
- 8 g proszku do pieczenia
- 100 ml kawy rozpuszczalnej
- 200 ml bitej śmietany
- 1 łyżka stołowa Nutelli
- 200 ml bitej śmietany
- 100 g gorzkiej czekolady
1) W misce połączyć cukier, kakao, wanilinę, olej, mleko i dobrze wymieszać.
2. Dodaj 100 g zwykłej mąki i proszek do pieczenia, wygładź ciasto.
3. Wlać ciasto do szklanej miski wysmarowanej masłem.
4. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
5. Po upieczeniu wlać 100 ml kawy rozpuszczalnej i ostudzić.
6) Ubić 200 ml bitej śmietany, dodać łyżkę Nutelli i wymieszać.
7. Rozłóż krem na torcie i wstaw do lodówki na 20 minut.
8) Podgrzać 200 ml bitej śmietany i dodać 100 g gorzkiej czekolady, polać polewą wierzch deseru.
9. Pozostawić do ostygnięcia i podawać. Smacznego!
PRZEPIS WIDEO: