Lubisz awokado? Zrób to przed jedzeniem, inaczej możesz się zatruć. Ten błąd popełnia 17 proc. Polaków

g.pl 1 miesiąc temu
Mimo iż Polacy coraz częściej sięgają po owoce i warzywa, czasem popełniają błędy przy przygotowywaniu posiłków. przez cały czas sporym problemem jest pomijanie podstawowej czynności. Jak zatem powinno się jeść awokado, by dostarczać do organizmu, tylko to, co najcenniejsze? Zanieczyszczenia czyhają na każdym kroku.
W trakcie uprawy owoców i warzyw rolnicy stosują środki chemiczne, które mają chronić rośliny przed różnego rodzaju szkodnikami oraz chorobami. Choć tak zwane pestycydy w małych ilościach uznawane są za bezpieczne, to długotrwałe ich spożywanie może szkodzić organizmowi i wpływać na jego funkcjonowanie. Ważne jest zatem dokładne mycie zakupionych owoców oraz warzyw przed jedzeniem. Tym bardziej iż pojawiają się na nich również inne zanieczyszczenia biologiczne i fizyczne - powstałe w transporcie czy bezpośrednio w sklepie poprzez kontakt z wieloma osobami.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Jak jeść awokado, by było najzdrowsze? Nóż wprowadzi zanieczyszczenia do wnętrza
Od kilku lat Polacy wręcz uwielbiają awokado, przez co owoc na stałe zagościł w ich jadłospisach oraz na sklepowych pułkach. To dobra wiadomość, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, niezbędne witaminy i minerały oraz jest źródłem cennego błonnika. To idealny dodatek do posiłków, który można spożywać bez niczego, w sałatkach, na kanapkach, w koktajlach czy w postaci różnego rodzaju past. Co więcej, według najświeższego raportu organizacji Environmental Working Group (EWG), awokado uważane jest także za jedno z najczystszych owoców. To oznacza, iż zawiera kilka pestycydów. Do takich wniosków eksperci doszli poprzez przebadanie 47 510 próbek pochodzących z 46 owoców i warzyw. Niestety aż 75 proc. z nich zawierało pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów, co pokazuje, iż mimo wszystko ryzyko jest duże. Ponadto zagrożeniem są nie tylko środki chemiczne, ale także inne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się na skórce awokado. To oznacza, iż choćby w tym przypadku jedzenie nieumytych owoców jest niewskazane. Tym bardziej, iż jeżeli pokroimy nieoczyszczone awokado, zanieczyszczenia bez problemu dostaną się do miąższu. Wówczas cenne adekwatności wymieszają się z brudem oraz bakteriami.


Czym myć owoce? Na skórce od awokado wykryto Listerię i Salmonellę
Umycie samą wodą nie wystarczy. Awokado przed spożyciem należy zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie dokładnie wyszorować je gąbką lub szczotką. W tym przypadku warto użyć również mieszkanki z wody, soli i octu lub z dodatkiem kwasku cytrynowego. Te produkty pomogą zarówno w pozbyciu się podstawowych zanieczyszczeń i bakterii, jak i usunięciu pozostałości pestycydów. To bardzo ważne, ponieważ badania FDA - jak informuje serwis Pyszności - potwierdziły, iż na powierzchni awokado można znaleźć bakterie, takie jak Listeria czy Salmonella.
Sprawdź również: Przygotuj tradycyjną fasolkę po bretońsku. To danie jest tak pyszne, iż robię je na dwa dni
Niestety badanie przeprowadzone przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin wskazuje, iż aż 17 proc. Polaków nie myje owoców importowanych. Ponadto owoce i warzywa najczęściej myte są jedynie w zwykłej wodzie, co nie chroni całkowicie przed zanieczyszczeniami oraz pestycydami.


Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału