
Lody to znakomity patent na ochłodę w wakacje, a lodziarnie przeżywają teraz prawdziwe oblężenie. Jednak chcąc uniknąć stania w długiej kolejce, wiele osób decyduje się na zakup całego pudełka lodów. Ta strategia ma wiele zalet: jest ekonomiczna i praktyczna. Po lody możemy sięgać wtedy, gdy mamy na nie ochotę i nie musimy ruszać się z domu. Wystarczy tylko wyjąć opakowanie z zamrażarki i nałożyć sobie odpowiednią porcję na talerzyk lub wafelek. Czy ten sposób ma jakieś wady? Owszem. Deser, który cały czas ma zapewnione chłodnicze warunki robi się twardy jak skała, a podzielenie go na porcje graniczy z cudem. Wystarczy zastosować 1 myk z lodami po zakupie, a będą miękkie, kremowe i od razu gotowe do jedzenia.
W zamrażalniku przechowujemy mięso, jarzyny czy filety rybne. W komorze panuje ok. -18℃. W lodziarniach lody przetrzymuje się w nieco „cieplejszych” warunkach, gdzie temperatura wynosi ok. -12℃ do -14℃. Warto zauważyć, iż tam nałożenie porcji smakołyku nie sprawia sprzedawcom żadnego problemu. W warunkach domowych sprawa trochę się komplikuje. Nabranie lodów gałkownicą może nie być proste. Na szczęście istnieje opcja, by temu zaradzić.
Koniec ze skamieniałymi lodami. Wypróbuj ten trik i ciesz się deserem bez długiego czekania, aż odmarznie
Po przeniesieniu lodów ze sklepu przełóż je z pudełka do worka z zapięciem strunowym. Potem z jego wnętrza wyciśnij tyle powietrza, ile się da (najlepiej jak najwięcej). Tak stworzysz lodom środowisko beztlenowe – optymalne, by proces zamarzania nie był natychmiastowy i dobitny. Efekt? Letni deser po wyjęciu z chłodziarki będzie mieć pożądaną strukturę, a wbicie w niego łyżki będzie o niebo prostsze.
Lody kojarzą nam się z latem, wakacjami i urlopem, dlatego mamy do nich ogromny sentyment. Jednak warto mieć na względzie jedną rzecz: są słodyczami. Zawierają cukier lub słodziki, a w dodatku mogą być źródłem wielu innych substancji, których nazw nie jesteśmy w stanie choćby odszyfrować. Domowe lody to wartościowa przekąska i lepsza alternatywa dla tych sklepowych. Wypróbuj przepis na pyszne lody truskawkowe, waniliowe, bananowe i czekoladowe.