Chaczapuri wywodzi się z kuchni kaukaskiej. To placek z ciasta drożdżowego, który najczęściej serwowany jest w wersji z nadzieniem z sera i jajka - jest to chaczapuri adżarskie. Danie to może jednak spotkać także w innych wersjach, np. chaczapuri z mięsem lub z nadzieniem z fasoli czy warzyw.
REKLAMA
Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka
Chaczapuri adżarskie - banalny przepis na pyszne danie
Do przygotowania ciasta na gruzińskie chaczapuri potrzebne nam będą poniższe składniki:
500 g mąki pszennej
150 ml wody
200 ml mleka
4 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Do przygotowania nadzienia, którym wypełnimy nasze chaczapuri adżarskie, niezbędne będą następujące produkty:
200 g sera feta
200 g mozzarelli
200 g dowolnego sera żółtego (np. cheddar, gouda)
40 g masła
5 jajek
1 łyżka mąki
5 łyżek mleka
szczypiorek lub natka pietruszki
Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta do naszego chaczapuri. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie w osobnych naczyniach podgrzewamy wodę i mleko, powinny mieć one temperaturę około 40 stopni Celsjusza. W wodzie rozpuszczamy dokładnie drożdże. Następnie mieszaninę wody i drożdży dodajemy do miski z mąką i wsypujemy cukier. Do całości dodajemy także około 150 ml podgrzanego mleka i ugniatamy ciasto. Na bieżąco oceniamy konsystencje naszego ciasta - jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka i dalej ugniatamy, aż do uzyskania konsystencji ciasta drożdżowego.
Następnie do ciasta dodajemy sól oraz oliwę z oliwek i ponownie ugniatamy przez około pięć minut. Dobrze zagniecione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut w temperaturze pokojowej.
Jak uformować gruzińskie chaczapuri?
Kiedy ciasto wyrasta, my możemy się zabrać za przygotowanie nadzienia. Ser feta kruszymy i dodajemy do niego grubo startą mozzarellę, łyżkę mąki i pięć łyżek mleka. Całość dokładnie mieszamy. Na grubej tarce ścieramy również żółty ser. Wszystko odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części i formujemy z nich kulki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans. Po tym czasie możemy zabrać się za formowanie naszego chaczapuri adżarskiego.
Kulki rozwałkowujemy na okrągłe placki. Ważne, żeby nie były one grubsze niż około 5 mm. Na tak przygotowanym placuszku rozkładamy starty żółty ser, ale w taki sposób, aby więcej znalazło się na brzegach placka. Następnie brzegi zwijamy w rulon z dwóch stron, a końce rulonów łączymy tak, aby cały placek przypominał łódeczkę. W środku naszej łódki umieszczamy mieszaninę sera feta i mozzarelli.
W międzyczasie możemy nagrzać piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół). Jedno jajko rozbijamy w misce - posłuży nam ono do posmarowania brzegów naszego chaczapuri. Wcześniej przygotowane łódeczki przekładamy na blachę, brzegi smarujemy jajkiem i całość wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie chaczapuri wyjmujemy z piekarnika. Na środek każdej łódeczki wybijamy jajko i całość ponownie umieszczamy w piekarniku na zaledwie dwie minuty. Ważne jest, aby nie dopuścić do ścięcia się żółtek.
Po wyjęciu do każdego chaczapuri dodajemy niewielką ilość masła i posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki. Nasz gruziński przysmak jest gotowy do podania. Smacznego!