Lewandowska robi mielone inne od klasycznych. Używa nietypowego składnika

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com


Kotlety mielone to prawdziwy klasyk, który z pewnością często smażysz na rodzinny obiad. Wariacji na ich temat jest całe mnóstwo. Tym razem, pokażemy ci zdrową i naprawdę smaczną opcję. A są to mielone Anny Lewandowskiej. Ich smak został podkreślony przez mieszankę pewnych przypraw. Sprawdź, dlaczego warto je usmażyć.

Zdrowa opcja na rodzinny obiad – mielone Anny Lewandowskiej

Szukając alternatywy dla popularnych polskich dań, dobrze jest kierować się tym, co zdrowe i naprawdę smaczne. I takie właśnie są mielone Anny Lewandowskiej. Połączenie składników, jakie zaprezentowała Anna Lewandowska, z pewnością wywoła u ciebie „efekt wow”. Przygotowanie takich kotletów jest zbliżone do tego, co w tradycyjnej wersji, ale są pewne detale, które wyróżniają właśnie to danie. Takie kotlety powinny posmakować, zarówno tobie, jak i całej twojej rodzinie. Zobacz, jakie to smaczne i proste.

Buraki – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak zrobić mielone Anny Lewandowskiej?

Sekret tego wyjątkowego dania tkwi przede wszystkim w mieszance przypraw oraz zastosowaniu startych buraków czerwonych. Zamiast mięsa wieprzowego, wykorzystaj mięso mielone z indyka. Nie czekaj dłużej i koniecznie wypróbuj ten przepis.

Mielone – Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 20 dag buraków
  • łyżka oliwy
  • mieszanka przypraw: kurkuma, chill, majeranek, sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mielone Anny Lewandowskiej to świetny pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i na danie, które możesz z powodzeniem podać, w przypadku wizyty gości. Cały proces, rozpocznij od ugotowania na parze – buraków czerwonych. Po przestudzeniu, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso z indyka przełóż do miski, dodaj buraki i przyprawy i dolej oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa uformuj kulki. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor, z każdej strony. Danie jest gotowe. Teraz możesz je podać z ulubioną surówką i innymi dodatkami. Smacznego!

A może sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału