Łazanki jak u babci, ale z chrupiącym dodatkiem. Tak dobrych nie zjesz choćby w święta

kobieta.gazeta.pl 13 godzin temu
Co się daje do łazanek? W każdym domu smakują inaczej, ale u nas od pokoleń króluje przepis babci Kasi. Nigdy nie jadłam lepszych, więc odtwarzam je nie tylko od święta. Jeden dodatek może zaskoczyć.
Choć dziś łazanki uchodzą za polską klasykę, ku zaskoczeniu wielu osób ciekawostką może okazać się, iż najpewniej przywędrowały z Włoch w XVI wieku razem z królową Boną. Ich pierwowzorem był makaron do lasagne, a dziś danie to znane jest na całym świecie w różnorodnych odsłonach, także w wersji na słodko i pod rozmaitymi nazwami. Mimo iż dla wielu osób łazanki kojarzą się przede wszystkim z okresem świąt Bożego Narodzenia, to u mnie w domu goszczą przez cały rok.


REKLAMA


Zobacz wideo Iwona Pavlović tylko nam pokazała ważne dla niej przedmioty. Jeden z nich dostała od Beaty Tyszkiewicz "Nie przerywaj mi"[materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co się daje do łazanek? Wystarczy kilka składników, by stworzyć majstersztyk na talerzu
Łazanki to świetny w smaku, sycący i banalnie prosty w przygotowaniu obiad choćby na kilka dni. Wypróbuj przepis, po który sięgam za każdym razem, a jego sekret tkwi w jednym niepozornym dodatku - chrupiącym wędzonym boczku. Gdy tylko domownicy czują jego zapach, od razu gromadzą się tłumy w kuchni.


Lista potrzebnych składników:


1 kg kiszonej kapusty,
400 g makaronu łazanki,
300 g wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka majeranku,
3 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.


Makaron na łazanki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Eisenmenger/Pixabay


Jak zrobić łazanki prosty przepis? Szybki obiad dla całej rodziny
Klasyk z notatnika babci Kasi z twistem majerankowym przygotowuję choćby w środku tygodnia. To tylko kilkanaście minut pracy w kuchni. Łazanki najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.


Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i grubo posiekaj. Przełóż do garnka, zalej wodą tak, by ją przykrywała, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 30 minut).
W międzyczasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek i smaż, aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący. Dodaj cebulę i smaż razem do zeszklenia. Pod koniec dorzuć majeranek i delikatnie wymieszaj, by uwolnił swój aromat.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i nie płucz. Dzięki temu lepiej połączy się ze składnikami.
Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż na dużą patelnię lub do garnka. Dodaj boczek z cebulą i makaron. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Smacznego!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału