Witajcie!
Dziś garść przepisów kulinarnych z użyciem lawendy.
Lawendowe ciasteczka z przepisu karto_flanej
Składniki na około 55-60 ciasteczek o średnicy 4,5 cm:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pojedynczych kwiatków lawendy
- 115 g miękkiego masła
- 55 g jasnego brązowego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 240-250 g mąki + do podsypywania w czasie wałkowania
Cukier zmiksować w elektrycznym mikserze na miałko wraz z kwiatkami lawendy. Następnie dodać masło i ubić na puszystą masę. Dodać jajko i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny. Gdyby było za ścisłe, dodać nieco wody. Następnie rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka. Nakłuwać widelcem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C ok. 12 minut na złotobrązowo. Po upieczeniu ciasteczka można posypać jeszcze lawendowym cukrem.

Tarta z jabłkami, miodem i lawendą
Składniki na foremkę o średnicy 24 cm:
-125 g mąki
- 60 g margaryny
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- garść kwiatków lawendy
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wbić jajko i wkruszyć margarynę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Foremkę wysmarować tłuszczem. Ciastem wylepić foremkę. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, poszatkować na drobne plasterki. Ułożyć na cieście. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 1h. Miód włożyć do garnuszka i umieścić go w misce z wrząca woda, wsypać kwiatki lawendy. Wymieszać. Miodem posmarować jeszcze ciepłą tartę.

Olej lawendowy
Aby sporządzić taki olej, należy luźno napełnić czysty słoik świeżo zebraną lawendą i zalać olejem z krokoszu barwierskiego lub słonecznikowym o temperaturze pokojowej. Przykryć gazą i zostawić przez 2 tygodnie do naciągnięcia na parapecie nasłonecznionego okna. Codziennie mieszać. Następnie przecedzić przez gazę, zlać do butelki i opatrzyć etykietą.
