Są bogate w błonnik, witaminy C i z grupy B, składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń i przeciwutleniacze – jabłka dają wiele korzyści zdrowotnych. Ich regularne spożywanie wspiera także trawienie, obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność oraz pomaga w utracie wagi. Warto o tym pamiętać.
Składniki: 3 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, cukier wanilinowy, 5-6 dużych jabłek.
Sposób przygotowania: Jabłka pokrojone w kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę (powinny puścić sok). Następnie dorzucamy je do reszty wymieszanych wcześniej składników, jeszcze raz mieszamy, wykładamy na średniej wielkości blachę i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Uwaga! Ciasto w trakcie pieczenia zmienia kolor na brązowy.
Przepis pochodzi z archiwów Polskich Lasów.