Lasagne to klasyczne włoskie danie składające się z warstw makaronu, mięsa, sera i sosu, które zwykle piecze się w piekarniku. Najpopularniejsza wersja to lasagne z sosem mięsnym (zwykle bolognese lub ragù), beszamelem (kremowym sosem na bazie mleka) oraz płatami makaronu, często posypane mozzarellą lub parmezanem.
REKLAMA
Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem
Dlaczego wszyscy kochają lasagne? To danie, które nigdy nie traci smaku, a odgrzewane na drugi dzień smakuje choćby lepiej. Jak przygotować domową wersję ze sprawdzonych składników? Znakomity przepis na lasagne z mięsem mielonym znajdziesz w dalszej części artykułu.
Bardzo dobry przepis na lasagne - co kupić?
Baza:
12 surowych płatów makaronowych do lazanii (lasagne)
4 szklanki startego sera mozzarella
pół szklanki żółtego parmezanu
3 szczypty soli
Sos pomidorowy:
250 g mielonej wołowiny
250 g włoskiej kiełbasy
1 pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
30 g sosu do makaronu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Mieszanka serowa:
2 szklanki sera ricotta (może być twaróg)
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 ubite jajko
Przepis na lasagne z mięsem mielonym - krok po kroku
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°C.
Gotujemy wodę w dużym garnku i solimy.
W tak przygotowanej wodzie gotujemy płatki makaronu - do stanu al dente.
Ugotowany makaron przepłukujemy pod zimną wodą.
Na patelni smażymy wołowinę, kiełbasę, czosnek i cebulę. Odlewamy nadmiar tłuszczu.
Teraz mieszamy koncentrat z sosem do makaronu, dodajemy przyprawę włoską, sól i pieprz. Całość dusimy przez 5 minut, aż zgęstnieje.
W dodatkowej misce mieszamy sery, pietruszkę jajko i sól.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsa, na wierzchu rozkładamy makaron, następnie mieszankę sera ricotta lub twaróg, na koniec jedną szklankę sosu mięsnego.
Powtarzamy powyższą kolejność jeszcze dwa razy.
Ostatnia warstwa to miks trzech i reszta sosu.
Naczynie należy przykryć folią i piec przez 45 minut.
Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i posypujemy lazanię 3 rodzajami sera.
Pieczemy bez przykrycia przez kwadrans do momentu, aż wierzch się zarumieni.
Gotową lazanię można pokroić po upływie 15 minut.
To pyszne danie może stać w lodówce choćby przez kilka dni, z każdą kolejną dobą smaki przenikają się ze sobą, tworząc najlepsze kulinarne połączenie z możliwych.Zobacz też: To najlepsza marynata do schabowego. Podkreśli smak mięsa, a panierka nie odejdzie podczas smażenia