Poznaj sprawdzony przepis na węgierskie langosze, czyli drożdżowy placek z ugotowanymi ziemniakami. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Sprawdź z czym podawać oryginalne, węgierskie placki. Jestem pewna, iż langosze skradną nie jedno podniebienie.
Langosze to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień. Kiedyś langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, po wypieczeniu chlebów. Dziś najczęściej smaży się je na głębokim oleju. Chociaż mi najbardziej smakują pieczone w piekarniku.
Langosze zrobisz z kilku ogólnodostępnych składników: mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży. Z ciasta formuje się placki drożdżowe, które następnie smaży na głębokim tłuszczu. Jest też dietetyczna wersja pieczona w piekarniku. Przepis podaję w dalszej części. Aby zjeść pysznego i oryginalnego langosza, nie trzeba jechać do Węgier. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.
Langosze – składniki:
Kaloryczność: około 350 kcal w 1 langoszu. Z podanych składników usmażyłam 4 duże langosze.
- 500 g mąki pszennej
- 200 g ugotowanych ziemniaków (schłodzone) u mnie były to 2 średnie ziemniaki
- 375 ml mleka * (1,5 szklanki ciepłego o temperaturze około 30 – 35 stopni C)
- 30 g drożdży świeżych (lub 10 g suchych)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo około 400 – 500 ml tłuszczu do głębokiego smażenia (olej roślinny lub smalec – u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec gęsi)
Dodatkowo do polania lub posypania:
- starty ser żółty
- sos czosnkowy
- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- masło czosnkowe
- sos z mięsem
- ulubione warzywa np ogórek lub pomidorki koktajlowe
- ulubione konfitury (wersja na słodko dla dzieci)
Ja na gorące langosze posypałam starty ser żółty. Gdy się rozpuścił, polałam sosem czosnkowym i ułożyłam kilka kawałków pomidorków. Palce lizać!
Wskazówki:
Ziemniaki muszą być koniecznie schłodzone. Ciepłe ziemniaki absorbują za dużo mąki i langosze mogą wyjść za twarde. Węgierski placek to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z zeszłego dnia.
Zamiast mleka możesz użyć wody, ale na mleku langosze są delikatniejsze i smaczniejsze. Ilość mleka zależy od mączności ziemniaków. W zależności jakie będziesz mieć ziemniaki, możesz potrzebować dodać lub odjąć +- 10% mleka ze składników.
Sposób wykonania langoszy
Do przygotowania langoszy potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, praski do ziemniaków, szerokiej patelni z grubym dnem, szpatułki do przewracania placków.
Krok 1. Gotuję ziemniaki
Ziemniaki obieram, przekrawam na ćwiartki i gotuję jak do obiadu w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i rozgniatam np praską. Odstawiam do ostudzenia. Gdy ostygną, chłodzę w lodówce. Doskonale nadają się ziemniaki z poprzedniego dnia, przechowywane w lodówce.
Krok 2. Przygotowuję rozczyn drożdżowy
Do miski wlewam pół szklanki ciepłego mleka (125 ml o temperaturze około 30 – 35 stopni C). Wkruszam drożdże i posypuję 3 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki (odbieram z odmierzonych 500 g).
Miskę przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie drożdże się uaktywnią, spienią i niewątpliwie podwoją swoją objętość.
Krok 3. Ciasto na langosze
Do miski z aktywnymi drożdżami wsypuję pozostałą część mąki i łyżeczkę soli. Wsypuję rozgniecione i schłodzone ziemniaki. Wlewam także 2 łyżki oleju i pozostałą część mleka czyli 1 szklankę (pół szklanki mleka dałam do rozczynu drożdżowego). Ilość mleka zależy od rodzaju ziemniaków. Czasami trzeba dać o 10 % mniej, a czasami o 10 % więcej. Wszystko zależy od wspomnianej mączności ziemniaków, a także wilgotności mąki.
Całość wyrabiam manualnie (przez około 15 minut) lub dzięki miksera z hakami do ciasta drożdżowego (przez minimum 5 minut). Wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie idealnie gładkie, elastyczne, ładnie odchodzić od miski i nie będzie się lepiło do rąk.
Miskę oprószam mąką, kładę wyrobione ciasto i przykrywam czystą ściereczką kuchenną. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Zimową porą odstawiam ciasto drożdżowe do wyrośnięcia koło grzejnika, na pokrywkę akwarium lub do ciepłego piekarnika (nagrzewam do 30 – 35 stopni i wyłączam).
Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski. Ciasto jest klejące i część zostanie na misce. Kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 6 kawałków, wszystko zależy jakiej średnicy masz patelnię.
Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam je na 1 – 1,5 cm grubości placki. Kładę na czystą ściereczkę kuchenną i przykrywam drugą czystą ściereczką kuchenną. Pozostawiam na 5 – 10 minut do kolejnego wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję patelnię i rozgrzewam olej.
Krok 4. Smażę langosze
Na szeroką patelnię z grubym dnem (u mnie żeliwna o średnicy 24 cm) wlewam około 2 cm tłuszczu do smażenia (olej o wysokiej temperaturze smażenia lub smalec – u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec gęsi). Tłuszcz nagrzewam do temperatury 180 stopni C. W podobny sposób smażę oponki serowe.
Aby sprawdzić, czy olej jest dobrze rozgrzany, wrzucam kawałek ciasta. jeżeli od razu wypłynie na wierzch i będzie się smażył w otoczeniu bąbelków, to temperatura jest idealna.
Na rozgrzany tłuszcz kładę placki drożdżowe i smażę na średnim ogniu po około 1 – 1,5 minuty z każdej strony na rumiano. Langosze przewracam na drugi bok dzięki szpatułki. W identyczny sposób smażę pozostałe placki. Węgierskie placki powinny być miękkie w środku i rumiane na zewnątrz.
Upieczone langosze odkładam na ręcznik papierowy, w celu odsączenia z tłuszczu. Podaję na gorąco na talerzu z ulubionymi dodatkami. Poniżej propozycje podania.
Polecam też w wersji dietetycznej:
langosz z piekarnika.
Z czym jeść langosze?
Węgrzy uwielbiają langosze z masłem czosnkowym. Ja swoje langosze posypałam startym serem żółtym i polałam sosem czosnkowym. Wkroiłam także kilka kawałków pomidorów. Sposobów serwowania węgierskich placków jest tyle, ile podpowie nam wyobraźnia. Możesz na wierzch dać posiekaną szynkę lub boczek, duszoną cebulkę. Oczami wyobraźni widzę też langosze polane sosem z gulaszu i pysznym mięskiem.
Oprócz obiadu lub ciepłej kolacji, węgierskie placki świetnie sprawdzają się jako przekąska do piwa lub pieczywo do grilla.
Langosze świetnie smakują także z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, tak jak w przypadku placków ziemniaczanych lub babki ziemniaczanej.
Dla dzieci możesz podać langosze z ulubioną konfiturą np czekodżemem ze śliwek. Inną propozycją jest polanie śmietaną i posypanie cukrem. Moim dzieciom najbardziej smakują langosz pieczony w piekarniku bez żadnych dodatków.