Panie z KGW w Lądku zakończyły szkolenie w ramach projektu „Kuchnia azjatycka i włoska”.
Przez ostatnie cztery dni mogliśmy śledzić kulinarne zmagania z kuchnią orientalną i włoską. Trenerem na warsztatach był Dominik Łukasik, który w profesjonalny i przystępny sposób uczył kursantów łączenia smaków, zastosowania produktów, technik wykonania poszczególnych potraw, cierpliwie odpowiadał na pytania.
Pod czujnym okiem trenera przygotowanych zostało szereg dań orientalnych i włoskich. Każda z uczestniczek szkolenie miała możliwość samodzielnego wykonania poszczególnych potraw. I tak wykonano: Sushi – danie japońskie; łosoś w zielonym curry – danie indyjskie, sajgonki- specjalność kuchni chińskiej, karczek w sosie z fermentowanego chili z sałatką z kalarepy na sałacie pakczoi w sosie pomarańczowym, sałatkę krabową z surimi, zupę Tom Yum z krewetkami i łososiem – danie tajskie, hamburgery azjatyckie, boczek suvi z sałatką z i gotowaną kukurydzą z pastą miso – danie indyjskie, dania włoskie: focaccia, pizza neapolitana, pasta carbonara, pasta z kurkami i bobem oraz chleb.
Szkolenie było dofinansowane ze środków unijnych i przeprowadzone przez Perspektywa rozwoju i Agata Kubacka. Łącznie w szkoleniu uczestniczyło 11 pań. Szkolenie zakończone było egzaminem przeprowadzonym przez szefa kuchni restauracji Jabłonna Arkadiusz Stefański i wydaniem certyfikatów. Panie dziękują za wspólnie spędzony czas i za przyjemność uczenia się w tak miłym gronie.



