Kurczak wolno pieczony

przepisnikmoniki.pl 3 miesięcy temu
Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, iż nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw.



Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeżeli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne.

Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. jeżeli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.


Składniki:

  • ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków")
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • "czubeczek" łyżeczki papryki ostrej
  • ok. 300 ml wody
  • masło do wyłożenia na mięso (ok. 1 łyżki)

Wykonanie:

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy w niewielkiej miseczce.
  2. Kurczaka oczyszczamy z ewentualnych pozostałości piór, ja również odcinam końcówkę kupra.
  3. Tuszkę nacieramy mieszanką przypraw. jeżeli mamy na to czas - odstawiamy mięso do lodówki na 2-3h, jeżeli nie - przechodzimy od razu do kolejnego punktu.
  4. Wodę wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
  5. W naczyniu układamy tuszkę kurczaka.
  6. Na szyjce, piersiach, skrzydełkach oraz udkach układamy cienkie plasterki masła. Zamykamy naczynie.
  7. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra-dół, na 3,5h. Aby mięso było przypieczone i chrupiące, na ostatnie 15-20 minut odkrywamy naczynie, mięso polewamy obficie sosem z dna naczynia i zwiększamy temperaturę do 200 stopni.







Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału