Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i efektowny obiad? Kurczak panierowany ala Cezar to strzał w dziesiątkę! Chrupiące kawałki soczystego kurczaka w złocistej panierce, podane z sałatą rzymską, świeżo startym parmezanem i kremowym sosem Cezar – brzmi jak kulinarne niebo, prawda?
Chrupiący kurczak, kremowy sos i parmezan – czyli Cezar po mojemu
Uwielbiam klasyczną sałatkę Cezara, ale czasem mam ochotę na coś bardziej sycącego. Dlatego stworzyłam przepis na kurczaka panierowanego ala Cezar, który świetnie sprawdza się jako pełnoprawny obiad. To danie nie tylko wygląda apetycznie, ale i smakuje wyśmienicie. Idealne zarówno na co dzień, jak i na spotkanie z przyjaciółmi.
Masz w lodówce filet z kurczaka i nie wiesz, co z niego zrobić? Koniecznie wypróbuj mój przepis na kurczaka panierowanego ala Cezar, a ja gwarantuję, iż zniknie z talerzy w mgnieniu oka! Skończyła Ci się rzymska sałata, nie szkodzi! Jarmuż też się sprawdzi.
Kurczak panierowany ala Cezar – domowa uczta bez stresu i godzin w kuchni
Kurczak panierowany ala Cezar to idealne połączenie chrupiącego mięsa, świeżej sałaty i kremowego sosu. Ten przepis to szybki sposób na efektowny obiad inspirowany klasyczną sałatką Cezara. Spróbuj raz, a zagości w Twoim menu na stałe! Ja już przepadłam!
Dzisiaj miałam pod ręką prawdziwe panko i od razu wiedziałam, iż to będzie sztos. Zobaczcie tylko, jak ten kurczak się prezentuje, złocisty, chrupiący i idealnie doprawiony. Można go smażyć na patelni, jeżeli lubicie klasykę, ale równie dobrze sprawdzi się wersja z piekarnika, mniej roboty, mniej tłuszczu, a efekt przez cały czas pierwsza klasa.
W lodówce zawsze mam kawałek parmezanu, ale jak nie mam – biorę to, co akurat się znajdzie. Manchego, grana padano, a choćby dobry stary bursztyn zrobią robotę. Ten przepis to czysta wygoda, kilka prostych składników, a efekt wow murowany.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie efektowny obiad, kurczak panierowany ala Cezar to strzał w dziesiątkę. Chrupiące mięso, kremowy sos, świeża sałata i odrobina parmezanu – prosto, a tak pysznie! Ten przepis to dowód na to, iż z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Spróbuj raz, a gwarantuję, iż będziesz wracać do niego częściej, niż myślisz!

Kurczak panierowany ala Cezar
DrukujSkładniki:
Kurczak
2 filety z piersi kurczaka
sól i czarny pieprz do smaku
1 jajko
2 łyżki mąki
50 g panco
1 łyżka startego parmezanu
olej do skropienia
Sałatka
1 mała sałata rzymska
2 łyżki wiórków parmezanowych
1 żółtko
1½ łyżki soku z cytryny
3 anchois filety
1 ząbek czosnku
20 g parmezanu
50 ml oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
1 łyżeczka francuskiej musztardy bez cukru
Przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajko roztrzepać w miseczce.
- Przygotować dwa talerze. Na jednym rozprowadzić mąkę, na drugim wymieszać panko z parmezanem. Mięso zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć dokładnie w mące. Ponownie zamoczyć w jajku, a potem obtoczyć w panko. Skropić oliwą i ułożyć na metalowej kratce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210ºC (termoobieg) i piec przez 12–15 minut, aż panierka nabierze złotego koloru.
- W międzyczasie przygotować sałatkę. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Żółtko zmiksować z musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane filety anchois i starty parmezan. Całość zmiksować na gładką emulsję. Polać sałatę dressingiem, dodać wiórki parmezanu i delikatnie wymieszać.
- Gotową sałatkę wyłożyć na upieczonym kurczaku. Smacznego!