Kupujesz w promocji i wrzucasz do szuflady? Sprawdź, ile naprawdę trzymać kurczaka w zamrażarce

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Jak długo kurczak może leżeć w zamrażarce? To jeden z najczęściej mrożonych produktów. Jednak nie każdy wie, jak go bezpiecznie przechowywać i w jaki sposób prawidłowo go rozmrozić.
Zamrażarka to sprzymierzeniec każdej zapobiegliwej gospodyni. Dzięki niej możemy przygotować i przechować solidne zapasy, szczególnie gdy napotkamy atrakcyjną promocję. Ale nieprawidłowe przechowywanie mięsa może prowadzić do utraty smaku i wartości odżywczych. Jak krok po kroku przygotować kurczaka do mrożenia, jak długo można go przechowywać i jak bezpiecznie rozmrozić, by cieszyć się pełnią smaku?


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Ile kurczak wytrzyma w zamrażarce? Sprawdź, jak długo można trzymać mięso w zamrażarce
Po zamrożeniu drobiu warto mieć na uwadze, iż powinniśmy taką żywność przerobić i zjeść we właściwym czasie. Im dłużej będziemy mięso przechowywać w taki sposób, tym więcej wartości odżywczych straci. Na optymalny czas przechowywania wpływa przede wszystkim to, jak duże kawałki umieścimy w urządzeniu. Kurczak w całości nie powinien być mrożony dłużej niż 3 miesiące. Podzielony jednak na dużo mniejsze kawałki np. pierś, skrzydełka lub udka, wytrzyma w zamrażarce od 9 do 12 miesięcy. najważniejsze jest również odpowiednie przygotowanie mięsa do mrożenia.


Jak prawidłowo mrozić mięso? Zobacz też, jak najlepiej rozmrozić pierś z kurczaka
Zanim włożysz kurczaka do zamrażarki, odpowiednio go przygotuj. Najlepiej podzielić mięso na mniejsze kawałki, ponieważ wtedy dłużej zachowają świeżość niż cała tuszka. Temperatura urządzenia powinna być ustawiona na -18 stopni Celsjusza, a kurczaka należy zapakować w porcje, które będziemy w stanie przerobić i zjeść od razu po rozmrożeniu. Do pakowania warto wykorzystać szczelne woreczki oraz pudełka, a każda porcja musi być odpowiednio opisana.


Czy można mrozić w woreczkach foliowych? To kiepskie rozwiązanie. Jedzenie nie tylko straci smakCzy można mrozić w woreczkach foliowych? To kiepskie rozwiązanie. Jedzenie nie tylko straci smak, fot. redakcja


Na karteczce należy umieścić nie tylko nazwę przechowywanego mięsa, ale także datę mrożenia. Jak jednak rozmrozić kurczaka, gdy będziemy chcieli go zjeść? Najlepiej taką zamrożoną i szczelnie zamkniętą paczkę umieścić w dużej misce z zimną wodą. Tak, by całkowicie przykrywała mięso. Co 30 minut trzeba wymieniać wodę na nową. Mniejsze kawałki rozmrożą się już po godzinie, a większym zajmie to choćby 3 godziny.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału