To ogromny sukces, który napawa dumą cały Ostrów Wielkopolski! Uczniowie Zespołu Szkół Usługowych po raz kolejny udowodnili, iż pasja, talent i ciężka praca prowadzą na sam szczyt. Podczas regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2025”, który odbył się 14 grudnia 2025 roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, młodzi kucharze z Ostrowa zdeklasowali konkurencję.





Grand Prix dla pierogów z wędzonym halibutem!
Najwyższe wyróżnienie – Grand Prix – trafiło do Hanny Geburek, której autorskie pierogi z wędzonym halibutem zachwyciły jurorów smakiem, estetyką i świątecznym charakterem. To danie okazało się bezkonkurencyjne i zostało uznane za najlepsze w całym konkursie w kategorii szkół gastronomicznych.
Deszcz nagród dla uczniów ZSU
Na tym jednak sukcesy Zespołu Szkół Usługowych się nie kończą. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zajęli niemal całe podium:
I miejsce – Zofia Bogusławska za wyśmienity „Sernik ze słonym karmelem”
II miejsce – Maja Kaczmarek za „Przysmak wigilijny z matiasem”
III miejsce – Katarzyna Chrobot za kreatywny „Tort świąteczny kubeczek”
Złote Piernikowe Serduszko
Dodatkowym, niezwykle miłym akcentem było wyróżnienie przyznane przez dziecięcą kapitułę oceniającą pierniki i pierniczki. Nagrodę ZŁOTE PIERNIKOWE SERDUSZKO otrzymała ponownie Katarzyna Chrobot – za swój „Tort świąteczny kubeczek”, który podbił serca najmłodszych jurorów.
Prestiż i tradycja
Konkurs „Na wigilijnym stole 2025” odbył się przy współpracy m.in. Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Polskiej Akademii Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe oraz Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, a honorowy patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.
Ten kulinarny sukces to nie tylko powód do euforii dla samych laureatek i ich nauczycieli, ale także znakomita promocja Ostrowa Wielkopolskiego jako miejsca, w którym rodzą się prawdziwe talenty. Gratulujemy wszystkim nagrodzonym i trzymamy kciuki za kolejne smakowite sukcesy!












