Kulinarne smaki uczniów zdobyły uznanie

ostrow24.tv 2 godzin temu
Zdjęcie: Kulinarne smaki uczniów zdobyły uznanie


To ogromny sukces, który napawa dumą cały Ostrów Wielkopolski! Uczniowie Zespołu Szkół Usługowych po raz kolejny udowodnili, iż pasja, talent i ciężka praca prowadzą na sam szczyt. Podczas regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2025”, który odbył się 14 grudnia 2025 roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, młodzi kucharze z Ostrowa zdeklasowali konkurencję.

Grand Prix dla pierogów z wędzonym halibutem!

Najwyższe wyróżnienie – Grand Prix – trafiło do Hanny Geburek, której autorskie pierogi z wędzonym halibutem zachwyciły jurorów smakiem, estetyką i świątecznym charakterem. To danie okazało się bezkonkurencyjne i zostało uznane za najlepsze w całym konkursie w kategorii szkół gastronomicznych.

Deszcz nagród dla uczniów ZSU

Na tym jednak sukcesy Zespołu Szkół Usługowych się nie kończą. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zajęli niemal całe podium:

I miejsceZofia Bogusławska za wyśmienity „Sernik ze słonym karmelem”
II miejsceMaja Kaczmarek za „Przysmak wigilijny z matiasem”
III miejsceKatarzyna Chrobot za kreatywny „Tort świąteczny kubeczek”

Złote Piernikowe Serduszko

Dodatkowym, niezwykle miłym akcentem było wyróżnienie przyznane przez dziecięcą kapitułę oceniającą pierniki i pierniczki. Nagrodę ZŁOTE PIERNIKOWE SERDUSZKO otrzymała ponownie Katarzyna Chrobot – za swój „Tort świąteczny kubeczek”, który podbił serca najmłodszych jurorów.

Prestiż i tradycja

Konkurs „Na wigilijnym stole 2025” odbył się przy współpracy m.in. Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Polskiej Akademii Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe oraz Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, a honorowy patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Ten kulinarny sukces to nie tylko powód do euforii dla samych laureatek i ich nauczycieli, ale także znakomita promocja Ostrowa Wielkopolskiego jako miejsca, w którym rodzą się prawdziwe talenty. Gratulujemy wszystkim nagrodzonym i trzymamy kciuki za kolejne smakowite sukcesy!

Idź do oryginalnego materiału