Nie tylko warto jeść chleb z tradycyjnej piekarni, ale i warto upiec go samemu w domu. Jakiej mąki użyć i ile kromek pieczywa jeść na co dzień?
Halina Bożena Dobrowolska – współwłaścicielka małej kieleckiej piekarni R. Dobrowolski, która na kieleckim rynku jest już od prawie 80 lat przedstawiła zalety tradycyjnie wypiekanego pieczywa.
– Według naukowców, chleb, czyli produkt zawierający węglowodany złożone, powinien koniecznie być uwzględniony w codziennym jadłospisie, ponieważ jest niezbędny człowiekowi do życia. Węglowodany odgrywają bardzo istotną rolę, ponieważ między innymi regulują pracę przewodu pokarmowego, pracę mózgu. Trzeba jednak podkreślić, iż wartość zdrowotna chleba zależy od tego, z czego i jak jest pieczony – mówi Halina Bożena Dobrowolska.
Jak dodaje: – Ważne są przede wszystkim mąka i procesy technologiczne. Mąka, z której wypiekamy pieczywo w naszej piekarni, ma gwarancję sprawdzonego od lat polskiego producenta, iż jest czysta, bez chemii, bez GMO. Posiadamy badania, które to potwierdzają. Nasza mąka nie zawiera też żadnych dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów czy barwników.
Chleb wiejski od prawie 80 lat wypiekany jest w Piekarni R. Dobrowolski na przygotowywanym codziennie świeżym pięciofazowym kwasie, według własnej receptury.
– Kwas unieszkodliwia fityniany, czyli sole kwasu fitynowego, blokujące wchłanianie witamin. Dzięki jego zastosowaniu, jedząc chleb, człowiek przyswaja około 70 procent wszystkich witamin i minerałów zawartych w pieczywie – tłumaczy Halina Bożena Dobrowolska.
Jak twierdzi, wyliczono, iż już sześć kromek żytniego pieczywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminy i minerały na cały dzień.
– Warto jeść chleb, bo jest on naprawdę potrzebny naszemu organizmowi – zachęca mistrz piekarnictwa.















