Kukurydzę można przygotować na wiele sposobów, dlatego ma ona spore grono fanów. Najczęściej po prostu się ją gotuje i je bezpośrednio po wyjęciu z garnka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać jej trochę smaku. Zanim jednak zaczniemy kombinować, powinniśmy wiedzieć, jak prawidłowo ją ugotować.
REKLAMA
Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem
Wartości odżywcze kukurydzy
Kukurydza to skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w węglowodany i błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego, a ponadto liczne witaminy, takie jak B1, B5, C i E. Znajdziemy w niej również minerały, takie jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Co ciekawe, kukurydza jest jednym z nielicznych warzyw zawierających luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na zdrowie oczu, chroniąc je przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Kukurydza jest również cennym źródłem białka roślinnego, choć nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Mimo to jej spożycie, zwłaszcza w diecie bezglutenowej, jest bardzo korzystne. Zawarta w niej skrobia działa jak prebiotyk, wspomagając florę bakteryjną jelit. Dzięki tym adekwatnościom regularne spożywanie kukurydzy może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Jak ugotować kukurydzę?
Przed rozpoczęciem gotowania, warto zacząć od wyboru odpowiednich kolb. Najlepsza jest ta, której liście są zielone, a ziarna dorodne i żółte. Przed wrzuceniem do wody należy oczyścić kolby z liści i włosków. Najczęściej gotowanie odbywa się właśnie w samej wodzie, ale istnieje wiele sposobów na podniesienie jej smaku. Jednym z nich jest mieszanka wody i mleka w proporcjach 1:1 - taki miks nadaje kolbom delikatniejszy smak i bardziej kremową konsystencję.
Ważne jest, aby nie solić wody podczas gotowania, ponieważ sól może sprawić, iż ziarna zrobią się twarde. Solić najlepiej dopiero po ugotowaniu, tuż przed podaniem. Dla podkreślenia smaku kukurydzę można dodatkowo obtoczyć w maśle ziołowym.
Jak długo gotować kukurydzę?
Optymalny czas gotowania kukurydzy to około 10-15 minut, licząc od momentu zagotowania wody. Czas ten może się wydłużyć, jeżeli gotujemy dużo kolb na raz lub są one wyjątkowo duże. Ważne, aby nie przekraczać 20 minut - wówczas ziarna mogą stwardnieć i stracić smak. Gotowanie powinno odbywać się na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem.
jeżeli zależy nam na bardziej kremowym smaku, oprócz wspomnianego już mleka do wody można dodać również cukier.
Z czym podawać gotowaną kukurydzę?
Gotowana kukurydza świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Klasyka to masło z solą, ale można także eksperymentować z masłem ziołowym, np. z dodatkiem czosnku, pietruszki lub rozmarynu. Ciekawym pomysłem jest także podanie kukurydzy z różnymi sosami, np. czosnkowym, barbecue, czy choćby z serem feta, który dodaje nutki słoności i kremowości.
W kuchni meksykańskiej kukurydzę podaje się często z limonką, papryką chili i startym serem cotija. jeżeli chcesz przygotować coś bardziej oryginalnego, spróbuj podać kukurydzę z posypką z parmezanu i czerwonego pieprzu lub obtoczyć ją w prażonym sezamie.