Kto ma największego ziemniaka? Rusza wyjątkowy konkurs w Wielkopolsce

krotoszynska.pl 2 godzin temu
Zdjęcie:


Pyry to nieodłączny element wielkopolskiej kuchni. Właśnie dlatego powstał konkurs, który promuje regionalne tradycje kulinarne i lokalne produkty. Uczestnicy będą rywalizować w dwóch kategoriach: największy ziemniak i najlepsza potrawa z pyry. To wydarzenie to nie tylko smakowita rywalizacja, ale także okazja do wspólnego świętowania wielkopolskiej tożsamości.

Konkurs na największą pyrę i potrawę z ziemniaka – dwie kategorie rywalizacji

Konkurs odbywa się w dwóch niezależnych kategoriach:

  • Potrawa z pyry – uczestnicy przygotowują danie, w którym ziemniak jest głównym składnikiem. To doskonała okazja do zaprezentowania tradycyjnych receptur, szczególnie przez Koła Gospodyń Wiejskich i lokalne społeczności.
  • Największa wielkopolska pyra – tu liczy się wyłącznie waga ziemniaka, którego uczestnik dostarczy na finał.

Jak zgłosić się do konkursu?

Zgłoszenia przyjmowane są do 26 września 2025 roku. Formularze i wymagane oświadczenia są dostępne na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego - kliknij tutaj.

Dokumenty można składać:

  • mailowo,
  • pocztą lub osobiście w Wojewódzkim Samorządowym Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku,
  • za pośrednictwem systemu e-Doręczeń.

Finał konkursu na największą pyrę i potrawę z pyry

Finał konkursu odbędzie się 11 października 2025 roku w Hali Sportowej przy Szkole Podstawowej w Gorzycach Wielkich (gmina Ostrów Wielkopolski).

Potrawy z pyry będą oceniane według trzech kryteriów:

  • walory smakowe i zapachowe,
  • związek z tradycjami regionu,
  • sposób podania.

W przypadku największej pyry decydująca będzie masa ziemniaka.

Komisja konkursowa przyzna nagrody finansowe za miejsca I–III w każdej kategorii oraz do 10 wyróżnień w kategorii potrawy z pyry.

Pyra – symbol Wielkopolski

Ziemniak od wieków jest podstawą kuchni wielkopolskiej, pojawiając się w niezliczonych potrawach – od placków i zapiekanek, po kluski czy tradycyjne pyzy. Organizatorzy konkursu podkreślają, iż wydarzenie ma nie tylko promować lokalne smaki, ale także integrować społeczności wiejskie i pielęgnować kulinarne dziedzictwo regionu.

Idź do oryginalnego materiału