Kruche ciasto do szarlotki i sernika jak z cukierni. Zastosuj trik 3:2:1. Będzie idealne

g.pl 2 tygodni temu
Jak zrobić kruche ciasto na szarlotkę? To jeden z tych przepisów, które warto znać i zawsze mieć pod ręką. Jest bardzo prosty, zwłaszcza, gdy zastsujemy pewien trik cukierników. Dzięki zasadzie 3:2:1 ciasto zawsze wyjdzie idealnie kruche, delikatne i przede wszystkim smaczne.
jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz testować nowych, skomplikowanych przepisów, to przygotuj kruche ciasto. To idealna podstawa do słodkich deserów, ponieważ dodaje im chrupkości i poskreśla smak pozostałych składników. Przygotowanie takiej bazy jest niezwykle proste, a jeżeli zastosujemy pewną zasadę doświadczonych cukierników, to możemy mieć pewność, iż nic nie zepsujemy.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Jak zrobić miękkie i kruche ciasto? Zastosuje metodę 3:2:1
Przepis na kruche ciasto jest bardzo prosty. Wystarczy mieć pod ręką mąkę, masło, cukier, jajko i gotowe. Warto też zapamiętać zasadę 3:2:1. Polega ona na dobraniu składników w proporcjach:


trzy części mąki,
dwie części masła,
jedna część cukru.


Dzięki temu uzyskamy idealną konsystencję ciasta, które po upieczeniu stanie się kruche i aksamitne.
Zobacz też: To najprostszy przepis na pyszny sos do każdego mięsa. Obiad zniknie ze stołu w pięć minut


Ciasto kruche do szarlotki. Przepis podstawowy na ciasto kruche
Składniki, jakich potrzebujemy do zrobienia kruchego ciasta, to:


300 gramów mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500),
200 gramów zimnego masła,
100 gramów cukru,
jedno żółtko,
łyżka cukru waniliowego,
dwie łyżki kwaśnej śmietany (składnik opcjonalny; poprawia elastyczność ciasta, co przydaje się na przykład w szarlotce).


Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Będzie idealne do szarlotki i nie tylko


Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę. Następnie dodajemy żółtko, cukier zwykły, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę i ewentualnie śmietanę. Składniki łączymy ze sobą poprzez siekanie długim nożem, a gdy masło "wejdzie" w mąkę, energicznie wszystko zagniatamy.
Jedną z najważniejszych rzeczy jest temperatura kruchego ciasta. Nie lubi ono ciepła, dlatego nie powinniśmy zbyt długo ogrzewać go rękoma. Zagniatanie musi być szybkie i energiczne.
Gdy stworzymy jednolitą i gładką masę, formujemy ją w kulę i szczelnie owijamy folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Po schłodzeniu ciasto będzie gotowe. Świetnie sprawdza się w różnych wypiekach, na przykład przy szarlotkach, sernikach i wszelkiego rodzaju tartach. jeżeli nie chcesz wykorzystać ciasta od razu, możesz je zamrozić. Nie wpłynie to w żaden sposób na jego smak, ale doda masie delikatności.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału