Choć wielu osobom to danie kojarzy się raczej z wigilijnym stołem, to przecież nie ma przeszkód, aby serwować je także na co dzień. Wydawać by się mogło, iż sekretem smaku jest nadzienie, ale nie mniejszą rolę w odbiorze potrawy odgrywają także naleśniki. jeżeli do ciasta dodasz wodę gazowaną, to naleśniki wyjdą idealnie miękkie i elastyczne - będą doskonale zwijać się w krokiety. A jak zrobić pyszny, urzekający smakiem farsz?
REKLAMA
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Krokiety z serem i pieczarkami. Przygotuj listę potrzebnych składników
jeżeli nie masz pomysłu na obiad, to z pomocą przychodzą krokiety z serem i pieczarkami. Mogłoby się wydawać, iż jest to proste, niczym niewyróżniające się danie, jednak prawda może się okazać zgoła inna, bo sekret tkwi w szczegółach. Na początku przygotuj składniki. Listę znajdziesz poniżej.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli i pieprz do smaku
Składniki na farsz:
100 g pieczarek
250 g sera żółtego
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Ponadto:
bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym - przygotowanie. Zacznij od ciasta naleśnikowego
Na zrobienie obiadu zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu, bo krokiety z pieczarkami i serem żółtym wymagają sporego zaangażowania, które na pewno zrekompensuje doskonały smak dania. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki, zgodnie z poniższą instrukcją:
Mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, szczyptę soli i pieprzu umieszczamy w misce
Miksujemy na gładkie ciasto (można też dokładnie wymieszać)
Dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy
Odkładamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło
W międzyczasie przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy i bardzo drobno siekamy
Ser żółty i jajka kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki
Gdy zmniejszą swoją objętość, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
Na drugiej patelni smażymy naleśniki (bez tłuszczu, ponieważ znajduje się on już w cieście). Uwaga: nie zużywamy całego ciasta - zostawiamy dwie chochle
Gdy naleśniki będą usmażone, przygotowujemy farsz: do miski z pokrojonymi jajkami i serem dodajemy pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy
Krokiety z pieczarkami i serem - jak zawijać? Danie zachwyci smakiem Twoich domowników
Naleśniki i farsz gotowe, zatem pora na ostatnią część przygotowywania krokietów z pieczarkami i serem. Jak zawijać? Jest kilka sposobów i każdy ma swój ulubiony, a my proponujemy postępować zgodnie z poniższą instrukcją:
na talerzu układamy naleśnika
na środek wykładamy 2-3 czubate łyżki farszu
boki naleśnika składamy do środka, a następnie zawijamy w rulon
przygotowany w ten sposób krokiet moczymy w odłożonym wcześniej cieście, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej
smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor
Zobacz też: Tabbouleh to sałatka, która pasuje do wszystkiego. A prawie nikt jej nie robi