Aksamitny sernik z białą czekoladą to coś więcej niż tylko ciasto. To istna uczta dla zmysłów. Wyróżnia go wyjątkowa kremowość, którą uzyskuje się dzięki połączeniu białej czekolady oraz sera. Sernik ten wygląda elegancko, a więc świetnie sprawdzi się na święta, uroczyste obiady i inne okazje. Można go przygotować zarówno w wersji na zimno, jak i upiec w piekarniku. Co więcej, sernik ten możesz podawać z twoimi ulubionymi dodatkami - owocami, karmelem czy w wersji z ciasteczkowym spodem.
REKLAMA
Zobacz wideo Wegański sernik [HAPS VEGE]
Przepis na sernik z białą czekoladą - klasyczna wersja pieczona
Do przygotowania sernika z białą czekoladą i mascarpone potrzebne nam będą następujące składniki:
600 g twarogu sernikowego lub mielonego
250 g serka mascarpone
3 jajka
200 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
100 g herbatników maślanych
60 g masła
Na początek najlepiej przygotować spód. Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy nimi dno tortownicy (średnica 22 cm), lekko ugniatamy i wkładamy do lodówki. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie białej czekolady razem ze śmietanką - możemy to zrobić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Czekoladę odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy ze sobą jajka, ser i serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Sernik pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadł. Sernik jest gotowy!
Sernik na zimno z białą czekoladą bez pieczenia!
jeżeli nie masz ochoty na pieczenie, to koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na sernik na zimno z białą czekoladą. Składniki, które będą ci potrzebne, to:
500 g serka kremowego (twaróg z wiaderka lub mascarpone)
200 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
spód z herbatników
Białą czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie wody. Następnie serek łączymy z wystudzoną czekoladą i dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do lodówki na minimum cztery godziny.
Dodanie mascarpone do masy sernikowej sprawia, iż ciasto staje się wyjątkowo kremowe i nabiera włoskiego charakteru. Sernik z białą czekoladą i mascarpone to ulubieniec wielu miłośników deserów - miękki, lekki, a jednocześnie bogaty w smaku.
Ekspresowa polewa z białej czekolady na sernik
Chcesz, by twój sernik wyglądał jeszcze bardziej apetycznie? Przygotuj polewę z białej czekolady. W tym celu rozpuść 100 g białej czekolady z trzema łyżkami śmietanki. Tak przygotowaną polewą polej wierzch sernika i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Dla ozdoby możesz dodać świeże owoce, płatki migdałów lub odrobinę skórki z cytryny.
Sernik z białą czekoladą jest nie do podrobienia. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję pieczoną, czy na zimno - efekt zawsze będzie zachwycający. Wypróbuj ten przepis na najbliższą okazję lub przygotuj go po prostu dla siebie w weekend. Zgodzisz się chyba, iż na tak wyśmienity sernik zawsze znajdzie się dobry moment?