W polskich domach na święta Bożego Narodzenia królują sernik, makowiec czy szarlotka. Jednak świąteczne menu nie musi opierać się wyłącznie na tradycji. Napoleonka - miękka, kremowa i szybka do przygotowania - świetnie wpisuje się w trend prostych, a jednocześnie efektownych deserów.
REKLAMA
Zobacz wideo Kremówka papieska na każdą porę
Napoleonka na krakersach. Najlepsze, ale niedocenione ciasto na święta
Uważa się, iż napoleonka pochodzi od francuskiego mille-feuille, czyli deseru z "tysiącem listków", przygotowywanego z trzech warstw ciasta i kremu cukierniczego. W polskiej wersji wykorzystuje się zwykle dwa płaty ciasta francuskiego oraz grubą warstwę gęstego kremu budyniowego. Z wierzchu ciasto posypuje się cukrem pudrem i podaje w dużych, prostokątnych porcjach.
Klucz do idealnej napoleonki jest prosty: dobrze wypieczone ciasto i bardzo gęsty, stabilny krem. jeżeli te dwa elementy się udadzą, ciasto zawsze będzie perfekcyjne.
Kremówka a napoleonka - czy to to samo? Nie do końca
Choć nazwy napoleonka i kremówka często używa się zamiennie, nie jest to dobra praktyka. Dlaczego?
w napoleonce znajdziemy krem budyniowy,
w kremówce pojawia się lekki krem śmietankowy.
Różnica w strukturze kremu jest wyraźna i ważna. Lepiej to sobie uzmysłowić, bo możemy przez przypadek sięgnąć po zły przepis.
Napoleonka - przepis, który nigdy nie zawodzi. Wystarczy chwila
Składniki:
1 rulon ciasta francuskiego
2 szklanki mleka
1 kostka masła
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Dwie jednakowe blaszki posmaruj masłem. Rozwiń ciasto francuskie, podziel je na pół i ułóż na blaszkach.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem: do garnka wlej 1 szklankę mleka, wsyp oba rodzaje cukru i podgrzej.
W osobnej misce wymieszaj drugą szklankę mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną - masa powinna być gładka.
Wlej ją do gorącego mleka, cały czas mieszając. Gotuj do uzyskania budyniu.
Przykryj garnek folią spożywczą, by zapobiec powstaniu kożucha. Ostudź.
Utrzyj masło i dodawaj je porcjami do zimnego budyniu, mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.
Wyłóż krem na jeden płat ciasta i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim płatem.
Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google













