Kotlety z kurczaka papryką żółtym serem i majonezem

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Soczyste i kolorowe kotlety z kurczaka, papryką, żółtym serem oraz majonezem, które zachwycą każdego. Smakują dzieciom i dorosłym. Sprawdzą się doskonale na szybki obiad. Pasują do ziemniaczków, ryżu, kaszy lub na kanapkę. Zapraszam po szybki i prosty przepis.

Kotleciki z piersi kurczaka i papryki są aromatyczne, syte i kolorowe. Bardzo je lubię, ponieważ są proste i szybkie do zrobienia.

Składniki na siekane kotlety z kurczaka.

Z podanych składników usmażyłam 12 kotlecików.

  • 500 g filetów piersi z kurczaka lub indyka
  • 200 g papryki (1 średnia sztuka)
  • 100 g cebuli (1 mała sztuka)
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka (średniej wielkości, rozmiar L)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • dodatkowo tłuszcz do smażenia (olej roślinny, smalec)

Sposób wykonania kotlecików z kurczaka, papryką, żółtym serem i majonezem.

Do przygotowania kotlecików z kurczaka, papryką, żółtym serem i majonezem, potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, patelni.

Krok 1. Z piersi z kurczaka lub indyka usuwam ścięgna, błonki oraz ewentualne kostki. Następnie myję pod bieżącą, chłodną wodą i osuszam.

Mięso kroję w drobną kostkę o wielkości około 0,5 cm – 1,5 cm. Im mniejsza kostka, tym oczywiście kotleciki będą się szybciej smażyć.

Krok 2. Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazdo nasienne. Kroję w 0,5 cm kostkę. Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.

Krok 3. Ser żółty ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw.

Krok 4. Do większej miski wrzucam: mięso kurczaka, paprykę, cebulkę i ser żółty. Wbijam jajka i wsypuję mąkę. Dodaję także majonez i oprószam do smaku przyprawami (sól, słodka papryka czerwona, świeżo zmielony pieprz czarny). Wszystko mieszam ze sobą dokładnie.

Krok 5. Rozgrzewam tłuszcz (u mnie smalec gęsi) na patelni. dzięki łyżki wykładam na rozgrzany tłuszcz porcje mięsnej masy. Wychodzą mi nie duże kotleciki. Smażę na średnim ogniu oczywiście z obu stron na rumiano. Pierwszą stronę smażę przez około 4 minuty, następnie odwracam na drugą stronę i smażę przez około 3 minuty. Dobieram ogień tak, aby kotleciki się nie spaliły i jednocześnie nie były surowe w środku.

Polecam także:

Siekane kotlecki z kurczaka


Po usmażeniu odsączam kotleciki na ręczniku papierowym i podaję na stół. Smakują doskonale na ciepło do obiadu z: ziemniakami, kaszą, ryżem. Polecam także wieczorem, lub rano z kromką chleba. Polecam chleb żytni na zakwasie.
Do kotlecików gotuję brokuła, kalafiora (zobacz jak ugotować kalafior) lub podaję z ulubioną surówką. Masę mięsno warzywną bardzo często przygotowuję dzień wcześniej wieczorem i przechowuję przykrytą w lodówce. Następnego dnia mam już gotowy obiad do odsmażenia. Dodatkowym plusem jest również to, iż smaki się przegryzą.

Życzę smacznego.

Idź do oryginalnego materiału