Poznaj mój przepis na kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem cebulą i kiszonym ogórkiem. Schabowe są miękkie, delikatnie i smakują bosko w połączeniu z cebulą, ogórkiem pod pierzynką żółtego sera.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 4 łyżki majonezu
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 4 małe ogórki kiszone
- 4 duże plastry sera
- przyprawy do smaku: sól i pieprz
Sposób wykonania schabowych z ogórkiem, cebulą, zapiekanych z serem.
Krok 1. Przygotowuję mięso i przyprawiam kotlety.
Kotlety schabowe myje i osuszam ręcznikiem, rozbijam je dzięki tłuczka lub nacinam ostrym nożem w kratkę z obu stron.
Schabowe przyprawiam solą i pieprzem również z obu stron. Układam na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem, jeden obok drugiego w odległości około 2 cm.
Każdy kotlet smaruję majonezem. Po łyżce na jeden kotlet.
Krok 2. Przygotowuję warzywa i ser
Cebulę obieram i kroję w piórka, bardzo cieniutko. Pokrojoną układam na kotlecie. Dość gęsto, ale tylko jedną warstwę. Na to kładę pokrojony w plastry ogórek kiszony.
Całość przykrywam dość grubym plastrem sera.
Krok 3. Piekę kotlety przez 30 minut w temp. 180 st.C.
Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C. Piekę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przyznam, iż ten przepis smakuje mi o wiele bardziej niż tradycyjne kotlety schabowe. Z pewnością dodatek warzyw i serowej pierzynki odmienia tradycyjnego schabowego w niecodzienne danie.
Kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem możemy również próbować w diecie ketogenicznej.
Polecam także wypróbować Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli
Tradycyjne kotlety schabowe smażę oczywiście na rozgrzanym smalcu gęsim z obu stron, aż się zarumienią na złoto rumiany kolor. Tak przygotowane kotlety są przede wszystkim smaczniejsze i zdrowsze od smażonych na oleju.