Schab jest prawdopodobnie obok piersi z kurczaka najczęściej przyrządzaną na obiad częścią mięsa. Dzisiaj mamy dla ciebie propozycję subtelnego wyjścia poza schemat tradycji. Zobacz przepis na kotlety schabowe w chrupiącym cieście innym niż kiedykolwiek wcześniej.
Niby mówi się, że tradycyjne kotlety schabowe nie znudzą się nigdy. Coś w tym rzeczywiście jest i nie zamierzamy umniejszać klasycznej wersji. Bywają jednak takie dni, kiedy nachodzi nas nastrój na wprowadzenie w naszych kuchniach niewielkiej innowacji. Mięso – to samo. Ale panierka… z tym już można pokombinować.
Kotlety schabowe w chrupiącym cieście – Pyszności; foto: Canva
Efektem takiego wybiegu są kotlety schabowe w chrupiącej panierce z jajek i… piwa. Gazowane napoje potrafią dodać potrawie puszystości – znamy to przecież z naleśników. A co wyjdzie przy tym daniu? Zobacz przepis, spróbuj i przekonaj się sam.
Kotlety schabowe w chrupiącym cieście
Składniki:
- 4 plastry wieprzowego schabu środkowego
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka piwa
- 2 jajka
- 300 g mąki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od klasyki gatunku. Plastry schabu rozbij, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Ich grubość powinna wynosić około 2 centymetrów, ale to już zależy od twoich upodobań. W każdym razie uważaj, żeby nie „porwać” mięsa. Zawsze powtarzamy: lepiej ubijać schabowe dłużej, niż później mieć dziurawe kotlety.
Kotlety schabowe w chrupiącym cieście – Pyszności; foto: Canva
Kiedy uzyskasz już cieniutkie plastry, włóż je do naczynia, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Magda Gessler dodaje do tej mieszanki jeszcze cebulę, a jej przepis na schabowe znajdziesz tutaj.
Po tym czasie osusz mięso i dopraw je solą i pieprzem z obu stron. Piwo, jajko i mąkę dokładnie wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gładka, bez grud. Dopraw ją również szczyptą soli i pieprzu.
W tak przygotowanej masie zamocz kotlety, a następnie smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Panierka już po chwili zacznie nabierać pięknego, złotego koloru. Smacznego!
A poniżej totalnie wystrzałowa zapiekanka naleśnikowa z serem i szynką. Prosto z naszego kanału na YouTube.