Kotlety schabowe w chrupiącym cieście. Już nigdy więcej nie zrobisz panierki

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety schabowe w chrupiącym cieście - Pyszności; foto: Canva


Schab jest prawdopodobnie obok piersi z kurczaka najczęściej przyrządzaną na obiad częścią mięsa. Dzisiaj mamy dla ciebie propozycję subtelnego wyjścia poza schemat tradycji. Zobacz przepis na kotlety schabowe w chrupiącym cieście innym niż kiedykolwiek wcześniej.

Niby mówi się, że tradycyjne kotlety schabowe nie znudzą się nigdy. Coś w tym rzeczywiście jest i nie zamierzamy umniejszać klasycznej wersji. Bywają jednak takie dni, kiedy nachodzi nas nastrój na wprowadzenie w naszych kuchniach niewielkiej innowacji. Mięso – to samo. Ale panierka… z tym już można pokombinować.

Kotlety schabowe w chrupiącym cieście – Pyszności; foto: Canva

Efektem takiego wybiegu są kotlety schabowe w chrupiącej panierce z jajek i… piwa. Gazowane napoje potrafią dodać potrawie puszystości – znamy to przecież z naleśników. A co wyjdzie przy tym daniu? Zobacz przepis, spróbuj i przekonaj się sam.

Kotlety schabowe w chrupiącym cieście

Składniki:

  • 4 plastry wieprzowego schabu środkowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka piwa
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od klasyki gatunku. Plastry schabu rozbij, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Ich grubość powinna wynosić około 2 centymetrów, ale to już zależy od twoich upodobań. W każdym razie uważaj, żeby nie „porwać” mięsa. Zawsze powtarzamy: lepiej ubijać schabowe dłużej, niż później mieć dziurawe kotlety.

Kotlety schabowe w chrupiącym cieście – Pyszności; foto: Canva

Kiedy uzyskasz już cieniutkie plastry, włóż je do naczynia, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Magda Gessler dodaje do tej mieszanki jeszcze cebulę, a jej przepis na schabowe znajdziesz tutaj.

Po tym czasie osusz mięso i dopraw je solą i pieprzem z obu stron. Piwo, jajko i mąkę dokładnie wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gładka, bez grud. Dopraw ją również szczyptą soli i pieprzu.

W tak przygotowanej masie zamocz kotlety, a następnie smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Panierka już po chwili zacznie nabierać pięknego, złotego koloru. Smacznego!

A poniżej totalnie wystrzałowa zapiekanka naleśnikowa z serem i szynką. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału