Kotlety schabowe po bawarsku podbiją rodzinne obiady. Tak miękkie, iż nie trzeba noża

shareinfo.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: kotlet schabowy po bawarsku


fot. screen Youtube / FOGO Charcoal

Kochamy kotlety schabowe za soczystość, smak i chrupiącą panierkę. Czy można ulepszyć wzór? No pewnie. Odkryj niesamowity patent na schab po bawarsku.

Schabowe po bawarsku to pożywne i pyszne daniem główne, które zafascynuje choćby najwierniejszych sympatyków klasycznych schabowych. Bawarska wersja do złudzenia przypomina klasykę, jednak różnica między nimi istnieje i to nie jedna.

Kawałki mięsa przed panierowaniem smaruje się pikantnym sosem musztardowo-chrzanowym. Kolejny detal dotyczy tłuszczu do smażenia. Nie jest nim olej roślinny, oliwa z oliwek ani smalec. Na czym smaży się kotlety po bawarsku? Sprawdź przepis.

Przepis na kotlety schabowe po bawarsku

Składniki:
ok. 600 g schabu bez kości,
pieprz i sól do smaku,
1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
1 łyżka musztardy,
mąka i bułka tarta do panierowania,
1 jajko,
masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:
✓ Mięso kroimy na plastry (ok. 4-5), okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dzięki tłuczka.

✓ Łączymy chrzan z musztardą w małym naczyniu.

✓ Plastry schabu oprószamy pieprzem i solą z dwóch stron, a potem smarujemy powyższym sosem.

✓ Na trzech talerzach umieszczamy kolejno: mąkę pszenną, rozbełtane jajko i sypką bułkę.

✓ Każdą porcję mięsa panierujemy w mące, po chwili w jajku, a później w bułce.

✓ Smażymy kotlety na rozgrzanym na patelni maśle z każdej strony na złoty kolor. Kotlety bawarskie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Polecamy: Król wśród ciast: Plaster miodu smakuje i wygląda jak 1 mln $

Idź do oryginalnego materiału