Kotlety jajeczne to pomysł na szybki, tani, lekki i bezmięsny obiad. To także niezapomniany smak dzieciństwa oraz nostalgia za czasami studenckimi. Są tak proste w zrobieniu, iż bardzo chętnie pomagają dzieci. Tylko kilka podstawowych składników, które z pewnością masz w kuchni. Poznaj najlepszy przepis na kotlety z jajek.
Kotlety jajeczne:
- wykonasz w szybki i prosty sposób
- smakują dorosłym oraz dzieciom
- są pyszne, delikatne i soczyste
- idealne w diecie wegetariańskiej, nie tylko na piątkowy obiad 🙂
Kotlety jajeczne – składniki.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g. W przepisie używam średniej wielkości jaj. Z podanych proporcji otrzymasz około 10 – 12 kotlecików wielkości orzecha włoskiego.
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 90 g cebuli (1 mała sztuka)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
- garść posikanych, zielonych dodatków takich jak: koperek, natka pietruszki, bazylia
- 2 płaskie łyżki bułki tartej (możesz użyć także kaszy manny)
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło klarowane lub olej roślinny)
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików (około 3 – 4 łyżek).
Sprawdź także moje wcześniejsze kotlety jajeczne z pieczarkami.
Sposób wykonania kotletów jajecznych.
Do przygotowania kotletów jajecznych potrzebować będziemy przede wszystkim: dużej patelni z grubym dnem, garnka, miski. Przed przystąpieniem do robienia potrawy, przeczytaj dokładnie opis wykonania i optymalnie zaplanuj poszczególne etapy.
Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę tłuszczu, wrzucam cebulkę i szklę do miękkości. Następnie zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.
Gotuję 6 jajek na twardo (być może przyda Ci się kilka wskazówek z artykułu ile czasu i jak gotować jajka na twardo). Zaraz po ugotowaniu odcedzam i zalewam zimna wodą. Gdy ostygną, odcedzam i obieram ze skorupek.
Obrane jajka kroję w drobną kostką lub trę na grubych oczkach tarki do warzyw.
Do miski wrzucam rozdrobnione jajka, zeszkloną cebulkę. Wbijam także surowe jajko i wsypuje bułkę tartą. Dodaję śmietanę, musztardę oraz posiekana zieleninę. Doprawiam do smaku sola oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszam i otrzymuję lekko klejącą masę. Powinno się z niej dać uformować kotleciki. W razie potrzeby dosypuję więcej bułki tartej lub dodaję śmietany.
Mocno ugniatając masę, formuję nie duże kotlety jajeczne o wielkości orzecha włoskiego, które dodatkowo lekko spłaszczam. Następnie obtaczam w bułce tartej i układam na tacce lub talerzu. Taka panierka zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę kotleciki z obu stron na rumiano 3 – 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony. jeżeli masz tak jak ja dużą patelnię, to wszystkie kotleciki powinny się zmieścić. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Sprawdź w poniższych wskazówkach z czym podawać kotlety jajeczne.
Wskazówki.
Takie kotleciki jajeczne możesz także piec w piekarniku. Będą z pewnością dietetyczne i zdrowsze. Kotleciki piekę (ułożone w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w temperaturze 180 stopni C. przez 20 minut z opcją grzania góra i dół.
Kotletów jajecznych nie mrożę, gdyż miałyby tendencję do rozpadania. Przechowuję za to w lodówce (maksymalnie 2 dni) i odgrzewam na patelni na małym ogniu pod przykryciem. Najlepsze są oczywiście na ciepło, zaraz po usmażeniu lub upieczeniu.
Do masy jajecznej możesz także dodać 2 lub 3 łyżki startego sera żółtego lub pieczarki. Zobacz przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami.
Kotlety z jajek są wegetariańską alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych. Smakują idealnie polane sosem.
Możesz podawać je z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smakują mi także na zimno do kanapek na śniadanie lub kolację.
Do kotlecików przygotują także sos np.: musztardowy, czosnkowy, czosnkowo chrzanowy, pieczarkowy lub tzatziki. Dzieci lubią przede wszystkim z keczupem :-). Nie zapomnij także o domowej surówce.
Życzę smacznego i polecam moje pozostałe obiady domowe!