Nie martwcie się, o ile nie możecie kupić teraz ciasteczek speculoos. Spokojnie możecie je zastąpić herbtanikami. Mogą to być herbatniki śmietankowe lub kakaowe, a choćby mix tych dwóch smaków. Ciastka korzenne będziecie mogli kupić już pewnie we wrześniu/październiku w hipermarketach. Teraz dajcie na wierzch świeże maliny. A zimą świetnie sprawdzą się maliny mrożone. To ciasto to mój nowy bożonarodzeniowy HIT. Zapraszam na nowe pyszne ciasto bez pieczenia w "Weekendowej Cukierence".
Kostka korzenna z malinami to ciasto składające się z warstw ciastek korzennych przełożonych kremem serowo-śmietankowym, zwieńczone malinami w galaretce. Jest szybkie i proste do przygotowania. Krem jest gęsty, dobrze się z nim pracuje. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce ciasto pięknie się kroi. Przekonałam się, już nie raz, iż ciastka speculoos łączą się idealnie z malinami. zwykle kupuje je w Lidlu przed Bożym Narodzeniem. Zapamiętajcie to ciasto, bo super sprawdzi się na święta (zwłaszcza dla osób zabieganych).
Kostka korzenna z malinami
Składniki:
- KREM SEROWY:
- 600g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 100g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- DODATKOWO:
- 100g ciasteczek korzennych (np. speculoos),
- 2 galaretki malinowe + 800g wody,
- 600g malin
Kostka korzenna z malinami
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ser twarogowy przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Miksujemy razem około 2 minuty. Wówczas ser powinien się połączyć z cukrem. Dodajemy ubitą śmietanę i łączymy delikatnie szpatułką. Krem dzielimy na 4 równe części.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia.
Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie foremki układamy pierwszą warstwę ciastek speculoos. Smarujemy je porcją kremu. Czynność powtarzamy. Powinniśmy uzyskać 4 warstwy ciastek i 4 warstwy kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Kostka korzenna z malinami