Kopytka

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Najlepsze kopytka robi moja mama oraz babcia. To od nich pochodzi ten tradycyjny przepis. Poznaj idealne proporcje na jędrne i nie klejące się kopytka. Zobacz fotorelację oraz jak krok po kroku zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Moje kopytka to:

  • stary przepis od mojej mamy oraz babci
  • dokładny opis wykonania wraz z fotorelacją
  • propozycja podania do obiadu.

Kopytka – składniki.

Kaloryczność: 140 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Łyżka to pojemność 15 ml.

  • 1.000 g ugotowanych ziemniaków (około 1.400 g przed obraniem i ugotowaniem) *
  • około 240 g mąki pszennej tortowej ( 1 i 1/2 szklanki lub 10 pełnych łyżek)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

*Ziemniaki.
Do przepisu na kopytka potrzebujemy ugotowanych ziemniaków. Z 1.400 g surowych ziemniaków, po obraniu i ugotowaniu otrzymasz 1.000 g ugotowanych ziemniaków. W celu ugotowania ziemniaków, obieram je ze skórki i kroję na 2 lub 4 części. Gotuję na średnim ogniu w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzam i przez kilkanaście sekund podgrzewam w garnku nad ogniem, kilkukrotnie potrząsając zawartością. Dzięki temu odparowuję nadmiar wody.

Do kopytek bardzo często wykorzystuję ziemniaki z wczorajszego obiadu (przechowuję w lodówce). Czasami dzień wcześniej gotuję więcej, z myślą o kopytkach.

Świeżo ugotowane i odcedzone ziemniaki, ugniatam praską. Zimne z wczorajszego dnia mielę w maszynce do mięsa.

Idealne ziemniaki nie są sypkie, ani kleiste po rozgnieceniu. Do kleistych ziemniaków z małą zawartością skrobi trzeba dodatkowo dodać 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Im mniej mąki ziemniaczanej, tym lepiej, ponieważ powoduje ona twardość i gumiastość kopytek.

Sposób wykonania kopytek.

Do przygotowania kopytek potrzebować będziemy: garnka do ugotowania ziemniaków, praski do ugniecenia ciepłych lub maszynki do mięsa w celu zmielenia zimnych ziemniaków, łyżki cedzakowej.

W dużym i szerokim garnku zagotowuję osoloną wodę, która posłóży do gotowania kopytek.

Zmielone lub zmiażdżone na gładko ziemniaki umieszczam w dużej i szerokiej misce. Wsypuję mąkę pszenną. U mnie było około 240 g mąki pszennej.

Wbijam 1 jajko, wsypuje pół łyżeczki soli i wyrabiam gwałtownie masę. Tak jak pisałam, jeżeli masz kleiste ziemniaki z małą ilością skrobi, dodaj dodatkowo 1 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Nie za dużo, aby kopytka nie były twarde i gumiaste. jeżeli masz dobrej jakości, żółtawe ziemniaki, to nie ma takiej potrzeby.

Odrywam porcje ciasta i na obsypanym mąką blacie lub stolnicy, ręką rozwałkowuję pasek ciasta o grubości około 3 cm.

Za pomocą noża ukośnie wycinam kopytka o szerokości około 2 – 3 cm.

Tak przygotowane kopytka kładę na łyżce cedzakowej i ostrożnie wkładam porcjami do wrzącej wody i 1 raz mieszam łyżką, aby się przykleiły do dna garnka. Gotuję na średnim ogniu przez około 60 – 90 sekund od czasu, kiedy wypłyną na wierzch.

Gotowe kopytka wyławiam dzięki łyżki cedzakowej i po dokładnym odcedzenie z nadmiaru wody, podaję na talerz. Czynność powtarzam, aż ugotuję wszystkie kluski. Moja mama i babcia dodatkowo po wyjęciu z wrzątku, umieszczała kopytka na chwilę w zimnej wodzie. Dzięki temu kopytka są mniej kleiste.

Zobacz także:

kopytka z serem.

Z czym podawać kopytka?

Kopytka podaję najczęściej do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy. Pasuję idealnie do porcji mięsa lub gulaszu.

Jeśli lubisz kopytka, to z pewnością posmakują Ci kluski śląskie: !!!

Kopytka smakują rewelacyjnie także samodzielnie, polane masełkiem lub sosem pieczarkowym. Bardzo lubię także kopytka polane bułką tartą zarumienioną w masełku.

Kopytka smaczne są także na drugi odsmażone na masełku.

Wolisz tradycyjne kopytka z tego przepisu, kopytka z serem, a może kluski śląskie ?

Idź do oryginalnego materiału