
W okresie letnim w menu amatorów słodkości królują lody. W tym samym czasie punkty ich sprzedaży częściej kontroluje sanepid. W Kaliszu regularne sprawdzanie czystości w lodziarniach, urządzeń do wyrabiania deserów oraz samych słodkości zaczynają się 20 czerwca.
„Są kontrolowane według harmonogramu. Sprawdzamy stałe punkty sprzedaży oraz tymczasowe. I dodatkowo pobieramy próbki lodów do badań. W ciągu sezonu pobieramy od 30 do 40 próbek" - powiedziała radiuCENTRUM Agata Wawrzyniak-Mikołajewska, kierowniczka sekcja Higieny Żywności i Żywienia w kaliskim sanepidzie.
na fot.: Agata Wawrzyniak-Mikołajewska z kaliskiego sanepidu
Takie kontrole prowadzone są do października. w tej chwili w Kaliszu jest ok. 40 punktów sprzedaży lodów — stałych oraz sezonowych. Aktualnie badania wypadły dobrze. Ostatni raz z powodu wykrycia niebezpiecznych bakterii w lodach zamknięcie lodziarni konieczne było w 2014 roku. Wtedy badania wypadły źle w czterech z dziesięciu działających miejsc.
Autor:

