- Przepis na makowiec z orzechami idealnie sprawdzi się na sylwestra.
- To ciasto przygotujesz w nieco ponad godzinę, a jego smak zachwyci wszystkich gości.
- Dzięki dodatkowi orzechów deser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego o ile nie masz jeszcze pomysłu na smaczne ciasto, które można podać podczas ostatniego w tym roku spotkania z bliskimi lub znajomymi, to wypróbuj ten przepis.
Rozwiąż quiz o sylwestrze w PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
By zrobić smaczny deser, wystarczy tylko kilka składników. jeżeli po świątecznych wypiekach zostało ci w kuchni jeszcze trochę maku, teraz możesz go wykorzystać. Do ciasta przydadzą się też orzechy – im więcej, tym zdrowiej. Nie jest bowiem tajemnicą, iż to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także białka, żelaza, magnezu i fosforu.
Po orzechy warto sięgać również dlatego, iż obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a także zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób serca. Trzeba również wspomnieć, iż są one cenione za swoje adekwatności, usprawniające pamięć i koncentrację. Dowiedziono też, iż orzechy mają wpływ na redukowanie skutków długotrwałego stresu.
Przepis na makowiec z orzechami – lista składników
- 250 g masła
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- szklanka zmielonych orzechów
- 4 łyżki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- lukier królewski
Zobacz także: Zimą ten syrop jest niezastąpiony. Wystarczą tylko trzy składniki
Przepis na makowiec z orzechami – sposób przygotowania
- Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej kolejno mąkę, proszek do pieczenia, mak i cynamon. Całość wymieszaj ze zmielonymi orzechami.
- W oddzielnej misce masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj aż do połączenia się składników.
- Dodaj powstałą miksturę do składników suchych, a następnie wymieszaj całość tak, by powstało gładkie ciasto.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, a potem delikatnie wymieszaj je z ciastem.
- Przelej ciasto do formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto przez około godzinę. By sprawdzić, czy jest już gotowe, możesz użyć drewnianego patyczka. Wbij go delikatnie w ciasto – jeżeli przyklei się do niego masa, to znak, iż ciasto wymaga dalszego pieczenia.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Następnie udekoruj je z wierzchu lukrem.
Smacznego!