Koniecznie upiecz na sylwestra. To ciasto docenią wszyscy goście

radiopogoda.pl 2 dni temu
  • Przepis na makowiec z orzechami idealnie sprawdzi się na sylwestra.
  • To ciasto przygotujesz w nieco ponad godzinę, a jego smak zachwyci wszystkich gości.
  • Dzięki dodatkowi orzechów deser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego o ile nie masz jeszcze pomysłu na smaczne ciasto, które można podać podczas ostatniego w tym roku spotkania z bliskimi lub znajomymi, to wypróbuj ten przepis.

Rozwiąż quiz o sylwestrze w PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 20
Jak nazywał się szampan, którym wznoszono toast w trakcie zabawy sylwestrowej?
Doratoje Sowietskoje
Sowietskoje Igristoje
Szampanij Rusjik
Następne pytanie

By zrobić smaczny deser, wystarczy tylko kilka składników. jeżeli po świątecznych wypiekach zostało ci w kuchni jeszcze trochę maku, teraz możesz go wykorzystać. Do ciasta przydadzą się też orzechy – im więcej, tym zdrowiej. Nie jest bowiem tajemnicą, iż to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także białka, żelaza, magnezu i fosforu.

Po orzechy warto sięgać również dlatego, iż obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a także zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób serca. Trzeba również wspomnieć, iż są one cenione za swoje adekwatności, usprawniające pamięć i koncentrację. Dowiedziono też, iż orzechy mają wpływ na redukowanie skutków długotrwałego stresu.

Przepis na makowiec z orzechami – lista składników

  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • lukier królewski

Zobacz także: Zimą ten syrop jest niezastąpiony. Wystarczą tylko trzy składniki

Przepis na makowiec z orzechami – sposób przygotowania

  1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej kolejno mąkę, proszek do pieczenia, mak i cynamon. Całość wymieszaj ze zmielonymi orzechami.
  2. W oddzielnej misce masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj aż do połączenia się składników.
  3. Dodaj powstałą miksturę do składników suchych, a następnie wymieszaj całość tak, by powstało gładkie ciasto.
  4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, a potem delikatnie wymieszaj je z ciastem.
  5. Przelej ciasto do formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  6. Wstaw formę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto przez około godzinę. By sprawdzić, czy jest już gotowe, możesz użyć drewnianego patyczka. Wbij go delikatnie w ciasto – jeżeli przyklei się do niego masa, to znak, iż ciasto wymaga dalszego pieczenia.
  7. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Następnie udekoruj je z wierzchu lukrem.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału