To najlepsza sałatka z cukinii w słoiku na zimę. Wyważony smak chrupiących warzyw i kolorowy wygląd przyciąga uwagę gości przy stole. Sprawdzi się do grilla oraz większości obiadów. Zobacz jak w prosty sposób zrobić pyszną sałatkę z cukinii do słoików. Jestem pewna, iż uda się każdemu.
W moim ogrodzie cukinia rośnie jak szalona, dlatego co roku robię z niej przetwory na zimę. Sałatka jest z cukinii i papryki, ale znajdziesz w niej także paski marchewki oraz cebulę. Możesz też dodać innych warzyw. Słodko octowa zalewa do sałatki z ogórkami ma wyważony smak, dlatego korzystam z niej i w tej sałatce.
Składniki:
Z podanych składników wyjdzie około 6 dużych słoików o pojemności 0,9 litra.
- 3 kg młodej cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 500 g cebuli
- 300 g marchewki
- 1 czosnek średniej wielkości
Zalewa do warzyw:
- szklanka octu lub 2 szklanki octu jabłkowego
- szklanka oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 75 g soli (5 łyżek)
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 12 ziaren ziela angielskiego
Sposób wykonania sałatki z cukinii
Do zrobienia sałatki przyda nam się duża miska, w której będziemy mieszać pokrojone warzywa. Cukinię możesz pokroić za pomocą: noża, robota kuchennego lub tarki z ostrzem. Do sałatki najlepiej użyć młodych cukinii, bo nie trzeba ich obierać, ani usuwać nasion.
Krok 1 – przygotowuję warzywa
Młode cukinie dokładnie szoruję pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odkrawam końcówki i nieobierane kroję w 3 lub 5 mm plastry. Posypuję solą i mieszam w dużej misce lub garnku. Odstawiam na 2 godziny i przykrywam. Po tym czasie cukinia puści sok, którego nie wylewam.
Gdy cukinia puszcza sok, przygotowuję pozostałe warzywa. Marchewkę obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Paprykę myję pod bieżącą, zimną wodą. Usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Kroję w 1 cm paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ząbki czosnku obieram i kroję w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucam do miski z cukinią.
Następnie wlewam ocet oraz olej i posypuję cukrem. Dodaję ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Całość dokładnie mieszam ze sobą, przykrywam i odstawiam jeszcze na około 2 godziny.
Gdy warzywa moczą się w zalewie i puszczają sok, przygotowuję słoiki i nakrętki. Mniejsze ilości wyparzam wrzącą wodą, a większe myję w zmywarce do naczyń. Ranty słoików oraz nakrętki wycieram do suchego.
Krok 3 – przekładam warzywa z zalewą w słoikach
Do czystych i wyparzonych słoików przekładam pokrojone warzywa wraz z sokiem. Całość dociskam i lekko mieszam, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pozostawiam 1 – 2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Ranty słoików wycieram do suchego i zakręcam.
Krok 3 – pasteryzuję sałatkę
Pamiętaj, iż zimne słoiki wstawiamy do zimnej wody, a gorące do gorącej.
Do szerokiego garnka wlewam zimną wodę do 3/4 wysokości słoików. Na dno kładę bawełnianą ściereczkę kuchenną. Do tak przygotowanego garnka umieszczam słoiki z ogórkami, tak aby nie stykały się ze sobą. Wodę zagotowuję i gotuję na małym ogniu, aby lekko bulgotała. Pasteryzuję około 20 minut słoiki o pojemności 900 ml i około 10 – 15 minut słoiki o pojemności 500 – 720 ml. Czas liczę oczywiście od zagotowania się wody.
Większe ilości słoików pasteryzuję w piekarniku. Słoki z sałatką umieszczam w chłodnym piekarniku i nagrzewam do 110 stopni. Gdy się nagrzeje, pasteryzuję przez 15 minut w 110 stopniach.
Słoiki ostrożnie wyjmuję, układam do góry dnem i przykrywam kocem lub ręcznikiem. Gdy ostygną wynoszę w chłodne miejsce. Sałatka z cukinii gotowa jest do spożycia już po 5 – 7 dniach. Pięknie prezentuje się na talerzu i zachwyca smakiem.
Smacznego!