Kiszona cebula

garstkasmaku.home.blog 1 miesiąc temu

Na wschód od Łaby ludzie lubią kiszonki. Zgadzam się z tym całkowicie. I dziś proponuję znaleziony w tych dniach przepis na kiszoną, czerwoną cebulę: do sałatek, do kanapek – przepyszna!

  • Słoik ¾ litra
  • 4-5 szt czerwonych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • czarny pieprz grubo mielony
  • kilka sztuk goździków
  • 2 liście laurowe
  • Na zalewę: ½ l wody, ½ łyżki soli, 1 łyżka miodu

Przygotowujemy zalewę: wodę z solą zagotowujemy, gdy lekko przestygnie dodajemy miód.

Obrane cebule kroimy na cienkie plastry.

Plastry cebuli układamy w słoiku przesypując je przyprawami i czosnkiem.

Zalewamy zalewą. Odstawiamy na 2-3 dni.

Po tym czasie odstawiamy słoik do lodówki.

Idź do oryginalnego materiału