Otuli jelita, wzmocni odporność i poprawi koncentrację. Pij ten "koktajl mocy" codziennie

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Na co jest dobry burak? Sok z buraka, Fot. intek1 / iStock


Burak ćwikłowy, choć jest jedną z najczęściej uprawianych roślin w Polsce, wciąż jest niedoceniany nie tylko w kuchni. To niepozorne warzywo kryje prawdziwą skarbnicę cennych składników. Jak buraki wpływają na organizm i co można z nich zrobić?
Burak, jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, swoje korzystne dla zdrowia adekwatności zawdzięcza m.in. sporej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betaniny i choliny, odpowiadających za jego działania antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne), ale to nie wszystko. Buraki są także bogate w potas (aż 348 mg w 100 g), a także wapń, fosfor, magnez, witaminę C, cynk, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy.


REKLAMA


Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. choćby teściowa poprosi was o przepis!


Jak buraki wpływają na organizm? To prawdziwy skarb. Na co są dobre buraki?
Buraki doskonale sprawdzają się w okresie infekcji, a więc jesienią i zimą, a to ze względu na korzystny wpływ na układ odpornościowy. Korzeń ma adekwatności przeciwutleniające i wspomagające przemianę materii, a więc także i odchudzanie. Pozytywnie wpływa także na pracę jelit. Z powodu sporej zawartości kwasu foliowego jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Dobrze sprawdzi się także u diabetyków i osób, które mają problemy z koncentracją.


Buraki mają działanie krwiotwórcze, tzn. pobudzają procesy związane z produkcją krwi, m.in. powstawania hemoglobiny i dojrzewanie czerwonych krwinek. Mitem jest jednak ich ogromny wpływ na wyleczenie anemii. Jedynym sposobem na zwalczenie niedoboru żelaza jest sięgnięcie po suplementy lub żywność z dużą zawartością żelaza hemowego. Nie oznacza to jednak, iż należy unikać tego warzywa. Wprost przeciwnie.


Co można zrobić z buraków? Nie tylko barszcz. Sprawdź, jak zrobić sok z buraka kiszonego
Z młodych liści buraka ćwikłowego, czyli botwiny, można zrobić zupy, nać można także dodawać do sałatek, kasz i innych dań głównych. Korzeń z kolei najczęściej jest wykorzystywany do gotowania barszczu czerwonego, ale to niejedyne sposoby na wykorzystanie tego warzywa. Jak jeść buraki ćwikłowe? Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż korzenie... można jeść na surowo. Można je także upiec i dodać do sałatek, zetrzeć na tarce do surówki albo kotletów bezmięsnych na obiad, zrobić buraczki do słoika na zimę lub "wycisnąć" sok z buraka. Wystarczy umyć warzywa, obrać je ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki albo wyciskarki wolnoobrotowej. Sok możesz wypić, z resztek warzywa np. zrobić kotlety. Co, jeżeli nie masz pod ręką sokowirówki? Możesz zrobić sok z kiszonego buraka.


Przepis na sok z buraka pexels.com/Polina Tankilevitch


Pół kilograma umytych, obranych i pokrojonych np. w plastry buraków wrzuć do naczynia, najlepiej kamionkowego, choć może to być także duży słoik.
Zalej litrem przegotowanej wody.
Wrzuć skórkę prawdziwego razowego chleba, kilka obranych ząbków czosnku, łyżkę cukru i łyżkę soli.
Przykryj gazą, zabezpiecz gumką albo sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce.
Po 3-5 dniach zlej sok do wyparzonych butelek. Przechowuj je w lodówce.


OSTRZEŻENIE! Na sok z buraka powinny uważać osoby z kamicą nerkową, dną moczanową i reumatyzmem. Zawiera szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy choroby. Nie powinny go pić często także osoby z niskim ciśnieniem. Warto przede wszystkim zachować umiar.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału